Prognoositud kursist kõrvale kaldunud tsüklon jättis Hiiu- ja Harjumaa suurema tormita

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Irina Mägi

Ehkki paljudelele jäi mulje, et laupäeval Eestit räsinud tormetuuled jäid oodatust tagasihoidlikumaks, puhus mõnelgi pool prognoositust tugevamgi tuul, samas kui Hiiumaa ja Harjumaa pääsesid tormist kergemalt.

Ilmateenistus andis reedel saartele kõrgeima taseme tormihoiatuse. Prognoosi järgi pidi tsüklon laupäeva hommikul liikuma Soome edelarannikule Turu piirkonda. Hoiatuse kohaselt pidi Eestis tuul paisuma tugevaks tormiks, lõuna- ja edelatuul ulatuvat rannikul 20-25, puhanguti 30, Saaremaal, Hiiumaal ja Liivi lahel kuni 35 m/s, sisemaal 15-20 m/s.

Ilmateenistuse ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljak ütles täna Postimehele, et faktilised andmed näitavad, et puhus lääne- ja edelatuul tugevusega kuni 33 m/s. Kõige tugevam tuul räsis nädalavahetusel Sõrve poolsaart Saaremaal, kus kinnitamata andmetel puhus tuul koguni puhanguti 38 m/s. Ka väiksemad saared - Kihnu ja Ruhnu - ei jäänud tormituultest puutumata, seal mõõdeti tuule tugevuseks kuni 32 m/s.

Küll aga tõdes Paljak, et Hiiumaal ja Põhja-Eestis jäi torm oodatust tagasihoidlikumaks, eriti laupäeva hommikupoolikul. Ta tõi välja, et Hiiumaal olid puhangud kuni 20m/s ja Harjumaal kuni 25 m/s.

«Tsüklon liikus otse Hiiumaa peale, ei läinud saarest veidi põhjapoolt üle. Kui tsükloni kese tuleb piirkonna kohale, siis ongi selle vahetusümbruses tuul täiesti vaikne. Pärast seda kui see (tsüklon- H.M) eemaldus, siis hakkas puhuma loodetuul,» rääkis Paljak.

«Kui tsüklon oleks natuke põhjapoolt läinud, siis oleks väga tugev edelatuul olnud ka Hiiumaal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles