Täna maha sadav lumekiht jääb mõneks ajaks

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tihe lumesadu liigub täna üle kogu Eesti ning maa jääb valge katte alla mõneks ajaks. 

«Kui päeva esimeses pooles on sadu tihedam mandri läänepoolses osas, siis päeva jooksul liigub tihe lumesadu üle Eesti ning jõuab õhtuks ka Virumaale,» rääkis ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak Postimehele. Hilisõhtul jääb sadu lääne pool nõrgemaks ning tugevneb just ida pool, kus sajab veel öö hakulgi.

«Siis ühtne tihe sajuala eemaldub. Homme tuleb veel vaid siin-seal vesiseid sademeid lumelörtsi või vihmana, aga need on juba märksa nõrgemad,» ütles Paljak. Täna võib aga alla sadada vähemalt seitme millimeetri jagu sademeid, mis lumekihina võib tekitada maale umbes 5 sentimeetri paksuse katte.

Kiiret sulamist sellele lumele sünoptik ei ennusta. «Õhutemperatuur jääb lähipäevadel 0 kraadi lähedale, nii et lumi muutub küll vesiseks, aga valge kiht kohe ära siiski ei kao,» ütles Paljak.

Tänaste prognooside järgi on veel järgmise nädala algulgi ilm samasugune: päeval 0 kraadi või kraad-paar enam, öösel jälle paar kraadi alla selle. «Nädalavahetus suuremat sadu enam kaasa ei too, kergeid sademeid võib tulla küll. Nii et libeduse oht on väga suur,» hoiatas sünoptik.

Külma talve ei ennusta

«Midagi ebatavalist novembrilõpu talve alguses pole - ka rahvasuu nimetab novembrit talvekuuks. Viimase 20 aasta jooksul on pea pooltel nende seast novembrikülmad meid külastanud,» kirjutas sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis. 

«Samas ei anna see suhteliselt varane tali mingit alust arvata, et ülejäänud talv külm tuleb. Soojalained on  kas juba detsembris või siis jaanuaris nii külma kui lume poriga asendanud. Erandina paistab silma 2002/2003 talv, mil poolest oktoobrist oli külm käes ja kestis väikeste soojemate vahepaladega kuni 10. aprillini,» meenutab Merilain. 

«Praegusele ilmamustrile on äravahetamiseni sarnane 1997. aasta praegused kuupäevad, mil samuti Venemaalt üle Eesti Läänemerele ulatuva kõrgrõhuala servas püsis tsüklon Musta mere lähedal ja selle põhjaservas kandus meile idatuulega niiskemat, kuid siiski üsna külma õhku. Talv kestis siis jaanuari alguspäevadeni ja asendus hiljem pika sulailmaga.»

ECMWF pikem arvutus näitas neljapäevase seisuga lumikatte tekkimist ja püsimist tervelt üheksaks järgmiseks ööpäevaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles