Pea kogu Eestisse jagub homme tubli sahmakas lund või lörtsi

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene lumi tekitab alati palju elevustja rõõmu.
Esimene lumi tekitab alati palju elevustja rõõmu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Reedel on lootust esimesele tõeliselt talvisele ilmale, kui öösel lõunapoolt alguse saav lumesadu pea üle kogu Eesti levib.

Ilmateenistuse prognoosi järgi kandub homme kõrgrõhkkonna serva niiskust ning see toob saju. Pärast keskööd hakkab alates Eesti lõuna- ja edelaservast lund, saartel ka lörtsi sadama.

Esialgu on sadu nõrk, hommikul muutub tihedamaks ja laieneb edasi põhja ja kirde suunas. Sajab põhiliselt lund ja lörtsi, rannikualadel ka vihma. Keskpäeval katavad sajud juba suurema osa Eestist, vaid Peipsi äärde ja Ida-Virumaale ei tarvitse tihedad pilved veel jõuda.

Õhtuks on saju tõenäosus juba kõikjal suur ning tihedama sajuga Eesti läänepoolses osas võib maha tulla 3-5 cm paksune lumekiht. Esineb ka jäidet!

Puhub idakaare tuul 3-7 m/s. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, Kirde-Eestis kuni -8°C, saartel -2..+3°C, päeval mandril 0..-3, saartel 0..+3°C.

Laupäevaks  tekib Läänemerele väike madalrõhkkond ja selle servas sajab Eestis öösel lund ja lörtsi, saartel ka vihma. Tihedamat sadu on oodata Eesti idapoolses osas. Puhub lõunakaare tuul 2-7 m/s. Õhutemperatuur on -3..+2, saartel kuni +4°C.

Päeval madalrõhkkond hääbub, sadusid jääb hõredamaks ja need on enamasti nõrgad. Jäiteoht püsib! Lõunakaare tuul on nõrk. Õhutemperatuur on -1..+4°C.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles