Gretagrundi madal võeti kaitse alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveefotol on näha Gretagrundi madal: veealuse sakilise astangu serv, põhjaloomastikust esineb tavaline tõruvähk Balanus improvisus, põhjataimestiku liikidest niitjas pruunvetikas Sphacelaria arctica.
Allveefotol on näha Gretagrundi madal: veealuse sakilise astangu serv, põhjaloomastikust esineb tavaline tõruvähk Balanus improvisus, põhjataimestiku liikidest niitjas pruunvetikas Sphacelaria arctica. Foto: TÜ Eesti Mereinstituut.

Valitsus kinnitas täna määruse, millega võetakse hoiualana kaitse alla Saare maakonnas Gretagrundi madal.

Ettepaneku 14 650 hektarilise pindalaga, tervenisti merealal paiknev loodusobjekt kaitse alla võtta tegi Eestimaa Looduse Fond.

Eksperthinnangu kohaselt on Gretagrundi meremadal ainulaadne ja puutumatu elupaik, millel on oluline koht Eesti teiste loodusväärtuste seas.

Gretagrundi hoiualal hakatakse kaitsma veealuseid liivamadalaid ja karisid, samuti Euroopa Liidu linnustiku kaitse direktiivis nimetatud linnuliike ning lisaks rändlinnuliike nagu järvekaur, väikekajakas, punakurk-kaur, aul, tõmmuvaeras ja alk.

Tulevase kaitsekorraga tagatakse muu hulgas ka merisiia Eesti suurima koelmuala kaitse. Määrusega tagatakse võimalused säilitada piirkonna mereelupaikade eripära.

Hoiualal on keelatud hävitada ja kahjustada elupaiku, mille kaitseks hoiuala on moodustatud ning oluliselt häirida kaitstavaid liike. Samuti on keelatud tegevus, mis seab ohtu elupaikade ja kaitstavate liikide soodsa seisundi.

Ruhnust loodesse jäävate madalike vastu tunneb huvi Eesti Energia, et sinna meretuuleparki rajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles