Saaremaa arbuusikasvatajate saak jääb tänavu nigelaks

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arbuusid
Arbuusid Foto: SCANPIX

Salme vallas Tehumardi külas põllul arbuuse kasvatav perekond Vahter peab tänavu leppima nigela saagiga, sest kevadine pikk külmaperiood ja suvised paduvihmad kahjustasid saaki.

«Tänavu tuleb vähe arbuuse, praegu on näha paarikümmet vilja,» lausus Salmel juba kümmekond aastat arbuuse kasvatav Asta Vahter Meie Maale.

«Nad on erinevas suuruses, suuremad kaaluvad nii 2- 3 kilo, kuid nad kasvavad veel edasi. Samas on mitmel taimel alles õied peal ja ka sealt võib oodata lisasaaki. Meie arbuuside eripära on see, et nad tunduvad olevat väikesed, kuid on tegelikult hästi tihked ja rasked.»

Asta Vahteri sõnul pärssis tänavust arbuusikasvatust külm kevad, mis ei lasknud arbuusitaimi varakult maha istutada. Suvine pikk põuaperiood oli küll arbuusitaimedele väga soodus, kuid kogu hea rikkusid ära paduvihmad.

«Vihm peksis lehed maha ja taimed said kannatada,» kirjeldas Asta Vahter äikesetormide tehtud kahju.

Abikaasa Heino Vahteri sõnul kasvavad arbuusid umbes 5x 4 meetri suurusel põllulapil. Kindlasti oleks arbuusipõld suurem, kui pere ei kasvataks neid lihtsalt enda tarbeks. «Me pole müügi peale välja läinud, oleme lihtsalt pidevalt katsetanud ja oma hobiks kasvatanud,» lausus Heino Vahter.

Tema sõnul on nad eksootilise vilja kasvatamist viimastel aastatel isegi piiranud, sest enda jaks kõik üleskasvatatud arbuusid ära süüa jääb toodangu suurusele alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles