Tormituul toob uue sooja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine meri.
Tormine meri. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Nädalavahetusel möllavad tormituuled sunnivad kõrgrõhuala taanduma ning uuel nädalal muutub ilm mitmeks päevaks päris soojaks. 

Külmal ja tugeval kõrgrõhualal jätkub jõudu ehk pühapäevani meilgi vastu pidada, kuid sooja ookeani surve muutub päev-päevalt võimsamaks. Tulemuseks on luust ja lihast läbilõikav kagu- ja lõunatuul, mis merel kipub tormiks kujunema, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Esialgu on päristorm, mil tuule keskmine kiirus 21 m/s, möllamas Põhjalahel, sest Laadogale läheneva kõrgrõhuala ja Norra merel asuva tsükloni vastasseis on ägedam meist põhja pool.  Kui aga kõrgrõhukese saabub Lääne-Venemaale ja Taani väinas  süvenev tsüklon võtab suuna Euroopa peale, võib tormituule ala laieneda ka Läänemere põhjaosa kohale. See võiks juhtuda laupäeva õhtupooliku ja pühapäeva jooksul.

Esmaspäeval on kõrgrõhuala sunnitud lõplikult taanduma, sest nüüd Norra merele saabunud tsüklon kehtestab tugeva edelavoolu ja mitmeks päevaks muutub ilm päris soojaks ning üle +10 ulatuvad näidud on igapäevased nii öösel kui päeval.

Eilsed arvutused näitasid, et vihmatsoon jääb algul Eestist põhja poole. Alles kolmapäeval-neljapäeval, kui kaugele põhjalaiustele jõudnud tsükloni tagalas algab külmema õhu juurdevool ja madalrõhulohk või koguni osatsüklon läheb üle Eesti, saabub vihmasadu.

Külmas õhus tekib tõenäoliselt ka uus kõrgrõhuala, mis võib Läänemerele tulla. Erilist õhutemperatuuri langust siiski vist ei tule ja läänepoolses Eestis võib õhutemperatuur isegi plusspoolele jääda. See väike  kõrgrõhuala võib meile pakkuda lehtede riisumise rahu järgmiseks nädalavahetuseks.

Saabuval nädalavahetusel tuleb leppida tubaste tegudega, sest kergelt külmunud maast pole lehti sugugi kerge kätte saada ja pealegi viib tuul kokkukraabitud «saagi» oma teed. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles