Kõhnad hobused tõid tüli majja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuse sadul
Hobuse sadul Foto: Elmo Riig / Sakala

Ida-Saaremaal areneb vaidlus hobusekasvatajate vahel, kus üks osapool väidab, et loomapidaja on hobuseid väärkohelnud ja teine osapool raiub vastupidist.

Lugu sai alguse umbes aasta eest Viljandimaal, mil zootehnik Liina Lepa ja Nuiamäe tallide omanik Piia Vilu leppisid suuliselt kokku, et Lepa peab paar aastat üleval kolme Vilu hobust, kellest kaks on noored ja kolmas 15-aastane endine võistlushobune Kateris. Lepa pidi Katerise endale saama, kui noored hobused Nuiamäe tallidesse naasevad, kirjutab Saarte Hääl.

Sel kevadel kolis Lepa koos pere ja loomadega Tagaverele ning asus zootehnikuna tööle Rauni POÜ-s. Lisaks Vilu hobustele võttis Lepa kaasa ka mitu isiklikku hobust.

Nigelad tingimused

Eelmise nädala lõpus nägi Lepa hobuseid Heidi Hanso, kes ise samuti hobuseid peab. «Hobustel olid väga nigelad elutingimused. Viite neist peeti koos ühes sulus mitmekümne sentimeetrise sõnniku peal. Karjamaal, kuhu hobused lasti, oli aga heinaruloon ja tühi veeanum, mis lubati kohe täis lasta,» kirjeldas Hanso esmakohtumist. Lisaks märkas Hanso, et Katerisel oli hobuseteki nöörist tekkinud peenisevigastus.

Nähtud olukorrast teavitati Piia Vilut ja hobustest tehtud pildid jõudsid Eestimaa loomakaitse liidu juhatuse esimehe Heiki Valnerini, kes teavitas veterinaarametit.

Esmaspäeval viidi Vilu hobused Kahutsi külla Jane Adovi poole. Kolmapäeval tuli Vilu neile järele. See oli aasta jooksul esimene kord, mil Vilu oma hobuseid nägi.

Jane Adov sõnas, et tema meelest must täkk vaid istub ja sööb ning tal tundub olevat probleeme urineerimisega. Ta märkis, et sügise kohta tunduvad ka kaks nooremat hobust kõhnad olevat, kui ta võrdleb neid oma hobustega, kes suvel kõvasti kosusid.

Katerisest tehtud fotosid näinud loomaarst Tiit Siiboja ütles, et enamasti taoline peenisevigastus ei paranegi lõplikult, kuid midagi eluohtlikku selles ei ole.

Lisaks süüdistatakse Lepat selles, et hobused on alatoidetud. Lepa näitas aga eelmise aasta kevadel tehtud pilte, kus Katerise ribid on samuti näha. Lisaks olevat Liina Lepa peenisevigastusest omanikule teada andnud juba varem, kuid omanik sellele ei reageerinud.

Hobuse peenisevigastusest oli teadlik ka Pöide veterinaar Mihkel Käärid, kes küll ise hobust üle vaadanud ei ole, kuid on nõuga Lepale abiks olnud hobuse ravimisel.

Lepa tõdes ka seda, et sõlmitud leping oli talle algusest peale kahjulik. Nimelt ei ületa Katerise hind kulusid, mis seotud kolme hobuse pidamisega paari aasta jooksul.

Nüüd on aga Kateris Viljandimaal tagasi ja Lepal pole alust hobust endale nõuda. Selleks ei ole tal enda sõnul ka tahtmist. Lepa selgitas, et talle teadmata põhjustel ei võtnud hobune üldse juurde. Seetõttu olevat neil Viluga varemgi tulnud jutuks hobune magama panna.

Eitab näljutamist

Loomade söötmise kohta ütles Lepa, et lisaks enda maadele kasutab ta hobuste hoidmiseks ka rendimaid. Jaanipäeva paiku ostis ta tellimustööna 32 rulli heina, millest 13 rulli on alles. Saarte Häälega võttis ühendust ka hobusepidaja Katrina Allikmaa, kes teeb hobuste pidamise osas Lepaga koostööd. Allikmaa selgitas, et Lepa poolt pakutavad tingimused ei ole hobustele ehk päris täiuslikud, kuid see on ka mõistetav, kuna Lepa alles kolis siia.

Mis puudutab Katerist, siis selle kohta ütles Allikmaa, et väärkoheldud loom ei ole kunagi sõbralik. Kolmapäeval võis aga tunnistada, et mustal täkul ei tundunud selle vastu midagi olevat, kui võõrad isikud tema aedikusse astusid.

Saaremaa veterinaarkeskuse peaspetsialist Andro Jürisson, kes samuti kolmapäeval hobuseid Jane Adovi pool vaatamas käis, ütles, et läheb veel aega, enne kui veterinaaramet oma ametliku seisukoha saab öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles