Uus nädal toob ilmamuutuse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lörtsine hommik Tallinnas.
Lörtsine hommik Tallinnas. Foto: Liis Treimann

Uus nädal toob soojale sügisele juurde kargema hinguse, õhutemperatuur jääb ööpäev läbi alla 5 kraadi ning sadama võib hakata lund või lörtsi. 

Oktoobrikuu teine pool tuleb esimesest palju heitlikum ja ilmataadil on meie jaoks varuks nii mõnigi üllatus, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Viimastel päevadel on numbrilised ilmamudelid hädas kindla joone hoidmisega ja variatsioone tulevikus toimuva kohta tuleb päeva jooksul mitu ning üsna suurte erinevustega. Selline olukord on sesoonsel üleminekuperioodil tavaline ehk teisisõnu oleme jõudnud aega, kui vägikaikavedu sooja-külma vahel muutub üha ägedamaks.

Täna sirutub Eesti kohale arktilises õhumassis tekkinud kõrgrõhkkonna hari. Olulist sadu oodata ei ole, tuul on suhteliselt nõrk ja õhutemperatuuri maksimumid kerkivad pärastlõunaks kõigest 3-6 kraadi piiresse. Õhurõhk tõuseb ja laupäevaks tekib Baltimaade kohale uus kõrgrõhkkonna keskus.

Rahumeelse õhukeerise valitsusaeg jääb aga üürikeseks ja juba pühapäeval kõlavad Eestis tempokamad ilmarütmid. Ilmamuutuse toob meile üle Skandinaavia itta liikuv aktiivne madalrõhulohk mille pagasiks on sajupilved, tugev tuul ja soe õhumass. Soe jõuab kohale viimasena ja seetõttu ei tule oodatav sadu ainult vihmana, vaid sekka tuleb ka lörtsi.

Uue nädala algul ilm muutub taas. Esmaspäeval jääme veel suhteliselt sooja ja niiskesse õhumassi. Teisipäeval laieneb aga Eestini Soome kohal tekkiva uue arktilise kõrgrõhkkonna lõunaserv. Pilvisus hõreneb, kohatised sajuhood võivad tulla nii vihma, lörtsi kui ka lumena ning õhutemperatuur jääb ööpäev läbi valdavalt alla +5 kraadi.

Esialgsete arvutuste kohaselt peaks ka kolmapäev mööduma veel külma kõrgrõhkkonna haardes.

Neljapäeval läheneb aga Baltimaadele lääne poolt uus madalrõhulohk ning selle mõjul muutub meie ilm taas tuulisemaks ja sajusemaks. Kuidas madalrõhulohk edaspidi käitub ning kas sadu tuleb pigem lume ja lörtsina või hoopis vihmana, on veel täpsustamisel. Igal juhul tasuks lähipäevade ilmaprognoosi tavapärasest hoolikamalt jälgida, et jõuaks ilmamuutustele õigeaegselt reageerida ja vältida seeläbi ebameeldivaid üllatusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles