Oja reostanud elektrijaama viga selgitati välja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijaama avarii tõttu Kiisal oja taimestiku vahele sattunud kustutusvahu jäägid.
Elektrijaama avarii tõttu Kiisal oja taimestiku vahele sattunud kustutusvahu jäägid. Foto: Keskkonnainspektsioon

Augustis Kiisal Eleringi avariireservelektrijaamade tekitatud reostuse põhjuseks oli ehitaja tõttu tekkinud vale töö süsteemis.

Õnnetuse asjaolude väljaselgitamiseks loodud komisjon esitas uurimise lõppraporti, mille kohaselt oli reostuse tekkepõhjuseks avariireservelektrijaamade jääkainete kogumise süsteemi vale töö, teatas Elering. See sai võimalikuks jaamad ehitanud Wärtsilä Finland OY teostatud töödes ilmnenud puuduste tõttu. Puudused on praeguseks likvideeritud.

Elering tegeleb keskkonnareostusega seotud kulutuste kokkuarvestamisega ning kavatseb need ehitajalt välja nõuda.

Reostuse avastamise järel hakkas Elering otsekohe tegelema reostuse lokaliseerimise ning likvideerimisega. Kaasati mitmeid ohtlike ainete käitlemisega tegelevaid ettevõtteid. Tegevuste kavandamisel ja läbiviimisel nõustas Eleringi keskkonnakorraldusettevõte Hendrikson & Ko.

Aktiivne tegevus avariireservelektrijaamades ning reostusest mõjutatud Soo ojas lõppes augustis. Oja eri lõikudelt võetud veeproovide andmeil on vee kvaliteet reostuse likvideerimise käigus oluliselt paranenud ning naftasaaduste sisaldus avariireservelektrijaamade sademetevee suubla juures jääb alla sademeveele seatud piiri.

Jätkuvalt on sademevee suubla juurde jääval ojaosal mitmed absorbentpoomid, et kinni püüda vette jäänud reostusjääke. Samuti jätkub oja monitooring täiendavate vee ja põhjasetete kontroll-mõõtmistega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles