NOAA: juuni oli ajaloo kuumim

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuum.
Kuum. Foto: SCANPIX

USA riikliku ookeani- ja atmosfääri administratsiooni (NOAA) andmetel olid selle aasta kevadkuud märts, aprill, mai ja juuni temperatuuride mõõtmise ajaloo kõige soojemad.

NOAA kliimaanalüüsi osakonna juhi Jay Lawrimore`i kinnitusel pakkus juuni lausa mitu temperatuurirekordit, kirjutab news.com.au.

Maakera keskmiseks temperatuuriks juunis registreeriti 16,2 kraadi, mis on ligi kraad rohkem kui paljude aastate keskmine. Maismaa keskmiseks temperatuuriks mõõdeti 14,35 kraadi.

«NOAA on globaalseid temperatuure dokumenteerinud alates 1880. aastatest. Temperatuurid on viimase 100 aasta jooksul tõusnud ning seda eelkõige kasvuhoonegaaside tõttu,» lausus uurija.  

Lawrimore`i sõnul kinnitasid juuni temperatuurirekordeid ka NASA satelliituuringud.

Kuid selle aasta kevadel oli ka erandeid. Kevad ja ka juuni olid jahedad Põhjamaades, Kagu-Hiinas ning Loode-USAs.

«Edaspidi ei pruugi suuri muutusi tulla. Kliimasoojenemisest tingitud temperatuuritõusud toovad kaasa paduvihma ja üleujutused.  Pikajalise põua tõttu soojenenud atmosfäär suudab rohkem niiskust koguda. Tavapäraselt sajab suur vihmakogus korraga alla, tuues kaasa üleujutuse,» selgitas kliimateadlane.

Lawrimore jätkas, et praeguse seisuga muutuvad paljudes maailma paikades talved külmemaks ja suved kuumemaks.

 «Koos kliima soojenemisega kahaneb arktilise jää hulk, mõjutades maailmamere temperatuuri. See omakorda mõjutab kliimat nii, et on oodata rohkem kuivasid ja kuumi või külmi ja suure lumega perioode,» lausus kliimauurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles