Ilmateenistus hoiatab kuni 34-kraadise kuumuse eest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Ehrenpreis / Postimees

Ilmateenistus hoiatas täna, et kuum ja valdavalt kuiv periood pikeneb: kui nädalavahetusel tuleb sooja 30–32 kraadi, siis uuel nädalal kerkib õhutemperatuur sellest veel paari kraadi võrra kõrgemale.

Lähipäevil püsib Eestis väga kuum ja võrdlemisi vaikne ilm: täna tõuseb maksimaalne õhutemperatuur 30 kraadi ümbrusse, nädalavahetusel aga 30–32 ning uue nädala esimeses pooles lausa 30–34 kraadini. Seega ei jõua õhk ka öösiti jahtuda ega leevendust tuua. Samuti suureneb kuuma ja valdavalt kuiva ilma tõttu metsades tuleoht.

Laupäevaks jõuab kõrgrõhkkond Eesti kohale, ilm on vaikne ja sajuta ning taevas on enamasti selge. Öösel on sooja 12–16, rannikul kuni 19, päeval 28–32 kraadi, briisituulega rannikul on lahedam.

Pühapäeval suundub kõrgrõhkkond aeglaselt Venemaa poole. Öö on selge, päeval tekib laiguti pilverünki, aga sajuhoogude võimalus jääb väikeseks. Üksnes õhtul suureneb saartel hoovihma ja äikese tõenäosus 25–50 protsendini. Tuul puhub idakaarest ja on võrdlemisi nõrk. Sooja on öösel 12–18, rannikul kuni 20, päeval 28–33 kraadi, värskendust pakub vaid saarte rannikul puhuv kagutuul ja põhjarannikul briisituul.

Esmaspäeva öö on mandril sajuta ja mõõduka kagutuulega. Saartel muutub kagutuul tuntavamaks ja võib ka vihmahooge tulla. Sooja on 16–21 kraadi. Päeval jõuab Läänemere äärde madalrõhulohk, kuid tänase prognoosi kohaselt säilitab kõrgrõhkkond ülekaalu nii maapinna lähedastes kui kõrgemates õhukihtides ning madalrõhulohk mere idakaldale ei pääse. Kui lisandub pisut niiskust, siis võib üksikutes kohtades arenevatest pilverünkadest tulla äikesevihmahoog. Suuremal osal Eestist püsib aga kõrvetav kuumus. Sooja tuleb 28–33 kraadi.

Teisipäevaks jääb Eesti kohale kõrgrõhkkonna lääneserv ning väga sooja ja veidi niiskema õhu vool Eestisse jätkub. Skandinaaviast liigub Soome poole madalrõhuvöönd, mis toetab tõusvate õhuvoolude ning ühes sellega rünksajupilvede arengut. Kohatiste vihmahoogude tõenäosus ja äikeseoht kasvab 50–75 protsendini. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Sooja on öösel 17–22 ja päeval 29–34 kraadi.

Kolmapäeval jääb Läänemere-äärne ala idapoolse kõrgrõhkkonna ja survet avaldava madalrõhkkonna piirimaile. Õhuvool püsib lõunas ja läänepoolne jahedus ei pääse ikka veel mere idarannikule. Kuumas õhumassis on pärastlõunasel ajal äikesevihmade võimalus 50–75 protsenti. Tuul puhub lõunakaarest, äikese ajal on tugevaid puhanguid. Sooja tuleb öösel 17–22, päeval suuremal osal Eestist ikka 29–34 kraadi, sajuhoogude all langeb temperatuur alla 25 kraadi.

Neljapäeval liigub madalrõhulohk ühes vihmahoogude ja äikesega Eesti kohale. Vihmavalingud ja äikesepilvealused tuulepuhangud võivad olla tugevad. Tuul puhub lõunakaarest. Sooja on öösel 17–22, päeval 21–27 ning pole välistatud, et idaservas tõuseb temperatuur veel üle 30 kraadi.

Reedel muutub madalrõhkkond Skandinaavia kohal ägedamaks. Edasi ida-kirde suunas liikudes suudab see Läänemere ääres õhuvoolu edelasse suunata ja ilmamuutuse tuua. Sajab hoovihma ja kohati on äikest, edelatuul võib tugevneda. Sooja tuleb öösel 14–19 ja päeval 21–26 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles