Turovski: maod ajab liikvele palavus ja ruuminappus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Turovski
Aleksei Turovski Foto: Peeter Langovits

Tallinna loomaaias töötav zooloog Aleksei Turovski ütles, et maod sattuvad inimesi täis supelrandadesse ruumipuuduse, neid vaevava palavuse ja oma taju eripärade tõttu.

Tema sõnul on madusid tänavu kõikjal väga palju, kuna nende talvitumiseks olid erakordselt soodsad tingimused ühtlaselt madala temperatuuri näol.

Kuna maod on territoriaalsed kiskjad, tunnevad nad praeguses olukorras ruumikitsikust, ütles Turovski. «Nad üritavad teineteisest veidi eemale minna ja neid liigub päris palju, sest kõik nad otsivad endale paremaid jahipidamistingimusi,» selgitas ta.

Lisaks on roomajatel kuumalainega lihtsalt liiga palav olla, märkis zooloog. «Üle 30 kraadi on igaühele liig, nii et muidugi nad tahavad ennast natukenegi jahutada. Nad lähevad siis vette või niiskesse kohta, aga eelkõige tahavad vilus olla.»

Seda, et muidu inimeste teelt kõrvale hoidvad roomajad praegu rahvast täis randa tükivad, võib Turovski sõnul seletada asjaoluga, et maod orienteeruvad peamiselt soojustundlikkuse abil, kuid kuuma ilmaga on see neil raskendatud.

«Kui nad lähevad päeval vee äärde, et ennast natukenegi jahutada ja seal liigub hästi palju arusaamatult sooje suuri asju, siis muidugi hakkavad nad paaniliselt käituma,» ütles zooloog.

«Neid asju arvesse võttes saab võib-olla natuke mõistlikumalt suhtuda nendesse loomadesse,» avaldas ta lootust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles