Kuumalaine soodustab sinivetika õitsemist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuum ja tuuletu ilm on sinivetika arenguks soodne.
Kuum ja tuuletu ilm on sinivetika arenguks soodne. Foto: SCANPIX

Praegune erakordselt palav ilm on soodne tervisele ohtliku sinivetika arenguks suplusvees.

Terviseameti andmeil pole sinivetikas veel ujumiskohtades õitsema hakanud, kuid varsti võib seda oodata, sest tavaliselt toimub õitsemine juulis-augustis.

Eriti soodustab vetika vohamist praegune tuulevaikne ilm, mis laseb selle kolooniatel kasvada, selgitas Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Tema sõnul on sinivetikat vaatluse põhjal lihtne määrata. Ohu märgiks on see, kui vees hõljuvad silmaga nähtavad helbed, mis muudavad selle kollakas-roheliseks ning kaldaäär on kaetud tiheda kopituselõhnalise rohelise massiga. Sel juhul võib tegu olla sinivetikaga, millest tuleks Terviseametile või kohalikule omavalitsusele teada anda.

«Sellises vees supleja peaks kindlasti end pärast suplust korralikult puhta veega loputama, eriti lapsi on vaja korralikult üle pesta,» rõhutas Saluri.

Sinivetikas eritab oma elutegevuse käigus tsüanotoksiine, mis võivad põhjustada mürgitust, nahalööbeid, silmade kipitust ja nohu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles