Uus sadu saabub uue hooga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahesadu
Rahesadu Foto: Ants Liigus

Vihm lakkab vaid saabuvaks nädalavahetuseks, kuid esmaspäevast läheb juba kauakestvaks ja raskeks sajuks, kus võimalik on ka nii äike kui rahe.

Ilmakaardilt tulevasi suveõnne hetki veel näha pole, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis. Kuna soojuse saabumine veelgi edasi nihkub, siis meenub 2003. aasta, mil üpris nutune jahe kevad-suvi kestis juuli keskpaigani ja siis äkitselt saime osa mujal Euroopas laastavalt kurnavast kuumalainest. Kuumus kestis napilt kolm nädalat ja oligi suvi otsas.  

Saabuv laupäev pakub veidike silmarõõmu, sest siis peaks Musta mere äärest Venemaa keskaladele liikuv tsüklon ka Eesti kohalt vihmapilvede riismed kaasa haarama ja ära viima. Uus madalrõhuala, mis tulekul Põhjamere poolt, ei jõua veel uute sadudega kohale. Ehk saab päikese toel üle kahe nädala ka 20 kraadist näitu lugeda?

Pühapäev enam nii rõõmus pole, läänest saabuv tsüklon toob rohkesti vihma ja sellesse upub ka väheke soojem õhk. Võib-olla Kagu-Eestis jõuab ennelõunal üle 20 kraadi ära näidata.

Pühapäeval liigub tsüklon üle Taani ja Lõuna-Rootsi ja sadusid jagub Vahemerest Läänemereni. Vahemeremaad on sel nädalal olnud kuuma ja jaheduse piiril ja võimsad äikesepilved on frontaaltsoonis kerkinud iga päev.

Tõenäoliselt tekib uus ja kiiresti arenev tsüklon Poola kohal ja selle suur vihmakoorem võib halvimal juhul kõigepealt Poola põllumaid uputada ja seejärel laastata ka Balti riikide maasikavälusid ja muud põllusaaki, mis enam liigset vihma ei taha.

Esmaspäevast läheb kauakestvaks ja raskeks sajuks, võimalik, et koos äikese ja kohati rahega. Juulikuu alguspäevadel jääb madalrõhukese kuskile Soome või Skandinaavia peale. Päikest on vähe, aga vihma sageli. Õhutemperatuur on heal juhul selle aja normilähedane, pigem siiski kraad või paar madalam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles