Kestev kuumus suurendab iga päevaga tuleohtu metsades

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannailma jagub veel tükiks ajaks, ent ettevaatust, metsades valitseb suur tuleoht. Pildil on Stroomi rand 4. juulil.
Rannailma jagub veel tükiks ajaks, ent ettevaatust, metsades valitseb suur tuleoht. Pildil on Stroomi rand 4. juulil. Foto: Margus Kruut

Kuiva ja kuuma ilma tõttu suureneb meie metsades tuleoht päev-päevalt, üksikud hoovihmad olukorda ei muuda, hoiatab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI).

Suur tuleoht valitseb tänahommikuse seisuga kesk-Eestis, mujal hindab EMHI tuleohtu keskmiseks.

EMHI teatel on praeguseks ööpäeva keskmine õhutemperatuur tõusnud 18..20ºC-ni ning tõuseb nädala teisel poolel veel paar kraadi. Saju tõenäosus on suurem teisipäeval ja kolmapäeval, edasi kahaneb. Praeguse prognoosi järgi võib nädalapärast Eestit tabada ka kuni 33-kraadine kuumus.

Teisipäeval liigub kõrgrõhuala Eestist ida poole ja meile laieneb väheaktiivne madalrõhuvöönd. Öösel võib Lääne-Eestis üksikuid hoovihmasid esineda. Päeval suureneb hoo- ja äikesevihma tõenäosus. Puhub muutliku suunaga tuul, päeval on ülekaalus idakaare tuul, Lääne-Eestis pöördub tuul põhja. Öösel on sooja 11..17, päeval 22..27, kohati kuni 30ºC.

Kolmapäeval laieneb Ukrainast Balti mereni madalrõhuala põhjaserv, see loob päeval võrdlemisi suure hoovihma- ja äikesevõimaluse, öösel võib vihma ja äikest esineda kohati. Puhub valdavalt põhjakaare tuul. Öösel on sooja 12..18, päeval 21..25ºC.

Neljapäeval laieneb Kes-Euroopast Eestini järgmise kõrgrõhuala põhjaserv. Sajuvõimalus kahaneb, kuid pärastlõunal võib Ida-Eestis hoovihma ja äikest olla. Puhub nõrk põhjakaarte tuul. Öösel on 12..17, päeval 21..27ºC

Reede määrab ilma kõrgrõhuala põhjaserv. Püsib kuiv ilm ning puhub nõrk läänetuul. Öösel on 12..17, päeval 22..28ºC.

Laupäeval on kõrgrõhkkonna kese Eesti lääneranniku kohal, tuul on nõrk ja muutlik. Öösel on sooja 14..19, päeval 24..29ºC.

Pühapäeval püsib kõrgrõhuala kuiv ja kuum ilm. Tuul on nõrk, öösel on 15..20, päeval 25..30ºC.

Tuleval esmaspäeval on praeguse prognoosi järgi itta taganeva kõrgrõhuala lääneservas veelgi kuumem. Öösel on 15..20, päeval 27..33ºC.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles