Soojus taandus lõuna poole

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrve rand Saaremaal.
Sõrve rand Saaremaal. Foto: Küllike Rooväli

Mõnda aega tuleb nüüd leppida jahedama ja niiskema ilmaga.

Soe õhk on üsna jõudsalt taandunud ka Kesk-Euroopast ja on seal, kus teda kindla peale nii enne kui pärast jaani leida võib, seega Vahemeremaades, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Mitu päeva järgemööda valitseb olukord, kus Venemaa kohal asuva ulatusliku madalrõhuala tagalasse tuleb põhjalaiustelt laial rindel jahedat ja niisket õhku. Kuivem ja soojem on ilm peagi Briti saartel ja ka Prantsusmaa põhjapoolses osas, sest seal peatub pikemalt kõrgrõhuala.

Ilmamudelid lähipäevil olukorra muutumist ette arvutanud pole. Siin meenub mullune suvi, kus pea alati, kui ilm nutuse näo võttis, oli ilmakaardilt uus lootus paranemiseks kuskilt tulekul. Ja nii ka läks, eks seepärast see mullune suvi nii paljudele meeldiski. Maist augustini jätkus igaühele midagi, nii suvesoojust üle 25 kraadi kui ka jahedamaid ja sajuseid päevi.

Võib-olla toob see praegune pikem jahedus mitmele meelde 2010. aasta jaanikuu, kus suvelootus jahedates sadudes kippus kustuma. Aga siis ta tuli - juuli, mis ületas kõik ootused oma pika ja pideva kuumaga ja järgneva suurepärase augustiga.

Nii laupäeval kui pühapäeval tuleb vahelduva pilvisusega ilm, kohati sajab hoovihma. Sooja on öösel 8-13 kraadi. Kui laupäeval võib sooja tulla veel 14-20 kraadi, siis pühapäeval jääb alles vaid 13-17 kraadi. Esmaspäevalgi pole eriti soojem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles