Veekogudele kandunud õietolmu peetakse ekslikult reostuseks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õietolm vees
Õietolm vees Foto: Ardi Lepp / keskkonnainspektsioon

Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile on viimastel päevadel tulnud mitu kõnet inimestelt, kes on pidanud puude ja põõsaste õitsemise ajal veekogudele kanduvat õietolmu ekslikult reostuseks.

Inspektsiooni avalike suhete nõuniku Leili Tuule sõnul tuli üks selline teade näiteks Harjumaalt Muraste kandist. Tema sõnul süvendas reostuskahtlust tõenäoliselt fakt, et lähedal punkerdamisalal seisis parajasti tanker.

Tuule sõnul käisid inspektorid koos politsei- ja piirivalveametnikega kohapeal kontrollimas ja selgus, et tegu oli siiski veepinnal hõljuva õietolmuga. «Sama on ilmnenud ka teiste teadete kontrollimisel,» kinnitas ta ja lisas, et täna käisid inspektorid Paldiski lähedal, kus rannas veepiiril oli õietolmust tekkinud paks kollane pudrutaoline ollus.

«Seega ei pruugi iga nähtav laik olla reostus, aga kui inimesed midagi kahtlast märkavad, siis on muidugi mõistlik sellest 1313-le teada anda. Inspektorid teevad asja selgeks,» ütles ta Postimehele.

Tuul lisas, et suvel soojade ilmadega võib samasugust segadust tekitada vetikate vohamine, mis võib jätta mulje, et tegu on õli- või mingi muu reostusega.

Tema sõnul moodustavad vetikad paksu teralise ja ebameeldivalt lõhnava massi, mis võib vetikate liigist sõltuvalt olla tumerohelise, pruunika või punaka värvusega. «Reostuskahtluse põhjustajaks on teinekord ka lagunevad puulehed ja adru,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles