Uut kuumalainet jätkub mõneks päevaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadine loodus.
Kevadine loodus. Foto: Urmas Luik

Nädalavahetus tuleb kuumaga ning läheb äikeste ja hoovihmadega, teisipäeval muutub ilm taas argisemaks.

Lähipäevil saame taas südasuvisest ilmast osa, kirjutab sünoptik Merike Merilain nädala ilmaennustuses. Kui neljapäeval küündis suure Ida-Euroopa kõrgrõhuala ja Lääne-Euroopa suure madalrõhuala vastasseisus õhutemperatuuri maksimum Saksamaal üle 30 kraadi, siis reedel on kõige soojem arvatavasti Poolas ja laupäeval juba Balti riikides 30 kraadi lähedane.

Idapoolse kuumuse ja läänepoolse jaheduse ägedamad võitlused tugevate äikeste ja hoovihmadega tulevad samuti samm-haaval lähemale ja kui laupäeval ei jõua, siis pühapäeval on äikesevihma tõenäosus juba üpris suur, sama kehtib ka esmaspäeva kohta.

Suvepidu ei kesta meil südasuvelgi nädalaid järjest, liiati siis kevadel. Teisipäeval muutub ilm argisemaks ja selle muutuse toob polaaraladelt Teravmägedest lõunas kindlustuv kõrgrõhuala, mis päev-päevalt aina lähemale hiilib.

Kolmapäeval on jaheda kõrgrõhuala kese Põhja-Skandinaavial ja kirde poolt saabunud külma õhu keel limpsab juba Soome lahte. Neljapäeval võib kõrgrõhuala kese olla juba Soome kohal ja pikas kevadises päevas läheb pikkamööda jälle soojemaks.

Põhjarannikul puhub võrdlemisi tugev kirdetuul ja ega ikka neil päevil paljalt pealinnas ringi ei silka. Lõunapiiri lähedal ja ka Pärnus on selle tuulega ikka 20 kraadi lähedal ja suvi kestab.

Veetemperatuur on tõusnud 15-17 kraadi piiresse nii lahesoppides kui sisevetel. UV indeks on mõnusalt 5 ühiku lähedal, pole hullu, kui päiksepaistesse paljalt magama ei jää.

Meelde tuleb üks lähedasi mai üllatusi, mida pakkus 2010. aasta keskpaik ja milline suvi tuli! - vt. juulikuu rekordeid siit. Tõsi küll, enne juulit oli üsna vesine ja jahedapoolne juuni, kuid kes seda enam meeles peab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles