Soojaks läheb vaid hetkeks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadvihm.
Kevadvihm. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Sooja õhu massid tulevad nädala jooksul meie kohale vaid lühikesteks hetkedeks, küll aga tulevad võimsamalt vihmahood.

Karmist öisest külmast oleme lõpuks vabanenud ja suurest tuleohust samuti, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaennustuses.

Reedel jääme kahe suurema saju vahele, kuid õhtul võib õues mõnulemise lõpetada päris tõhus vihmasadu. Sadu on seotud Põhjamerele jõudnud tsükloniga, mis kannab sooja õhku Kesk-Euroopast.

Soe õhk satub Eesti kohale ööl vastu laupäeva. Hommikul on aga külm front piki läänerannikut ja see liigub päeva jooksul itta. Idapoolses Eestis võib enne vihmahoogusid aga päris soojaks minna. Kas just 20 kraadi tuleb, aga selle lähedale küll. Lääne-Eestis on hea, kui üle 10 kraadi kätte saab.

Ka pühapäevasel ilmal kipub meie jaoks vale ajastus olevat, sest öösel tekib külma frondi möödumisel kõrgrõhuhari, päeva jooksul  aga toob uue sajuala Põhjamere kohal aktiivsena püsinud tsükloni idaservas liikuv soojem õhk.

Esmaspäev võib Lääne-Eestis tulla õige vihmane, sest arvatavasti tekib Läänemere kohal uus osatsüklon ja selle frontide süsteem laiutab just Lääne-Eesti kohal. Samas võib ida pool olla vähemalt osa päevast päikesepaisteline ja taas 20-kraadise soojaga.

Kõige vihmasem on neljapäevaste arvutuste põhjal uue nädala teisipäev, mil põhjapoolse madalrõhusüsteemiga liitub uus äge tulija Balkanilt või Ukrainast. Kuhu need tugevad sajud täpselt satuvad ja kas ka äikest tuleb, selleks tuleb ikka jooksvat ilma silmas pidada.

Kolmapäeval võiks see liitunud tsüklonite süsteem  meie ilmaruumist põhja või kirde poole kadunud olla, kuid arvutused ähvardavad uue läänetsükloniga. Selle vihmad tabavad meid neljapäeval ja reedel. Kevadine vihm on  igati hea, kui aga uputama kipub, ei saa keegi rõõmu tunda, tõdeb Merilain.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles