Teadur: suvi tuleb sooja- ja kuivapoolne

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvi.
Suvi. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tartu Ülikooli teaduri Marko Kaasiku pikk ilmaennustus näitab keskmisest veidi jahedamat maikuud, kuid seevastu sooja- ja kuivapoolset suve.

Esimene suurem soojalaine tuleb Kaasiku sõnul juba selle nädala lõpupoole: oodata on päeval 15-20 (kohati sisemaal ehk isegi 22) kraadi sooja. «Tuleb ka vihma, mida on loodusele ja põllumehele praegu väga vaja,» ütles TÜ loodus- ja tehnoloogiateaduskonna atmosfäärifüüsika labori vanemteadur Kaasik Postimehele.

Seda, milline jaanipäev tuleb, pole tema sõnul nii pikalt ette ennustada võimalik: «Konkreetseks päevaks poolteist kuud ilma ette ennustada ei ole võimalik - tänapäeval ei ole isegi ideed, kuidas niisugust prognoosi anda. Juuni üldse peaks aga tulema keskmisest natuke soojem ja kuivem.»

Kaasik ütles, et arvutused näitavad, et saabuv suvi tuleb Eestis vähese vihmaga ja soe: «Näitab sooja- ja kuivapoolset, aga erinevused paljuaastasest keskmisest ei ole suured. Paljuaastane keskmine, mis EMHI praegu annab, on aastatest 1971 - 2000, kuid mitme viimase aasta suved on olnud sellest palju soojemad - niisiis on inimestel «õige Eestimaa suvi» meelest läinud ja see, mis on tegelikult normaalne, paistab viluvõitu. Niisiis, ma annaksin põhjendamatuid lootusi, kui väga ilusat suve lubaksin,» täpsustas Kaasik.

Maikuus blokeerib Põhja-Atlandil kõrgrõhkkond läänevoolu ja tsüklonid liiguvad Põhja-Skandinaavia kohalt kagusse, tuues meile oma lääneservas külma õhku koos vihma- ja ajuti lörtsisadudega. Mai tuleb keskmisest veidi jahedam ja tavaliste sademetega, öökülmaoht püsib, kirjutab Kaasik oma ennustuses.

Juunikuus ootame Baltimaadel ja Skandinaavias tavalisest kõrgemat õhurõhku. Seega paistab juunis küllaltki palju päikest ja sajab tavapäraselt või veidi vähem vihma. Sooja tuleb natuke üle keskmise (kuu keskmiseks pakub Kaasik 13,5-15,7 kraadi).

Ka juulis ootame tavalisest veidi kõrgemat õhurõhku, seega soojapoolest ilma (16,6-17,3 kraadi) ja suhteliselt vähe vihma.

Augustis on õhurõhk Põhja-Euroopas tavaline või veidi kõrgem. Ootame keskmiselt õhusooja ja sademeid (sooja 15,8-16,3 kraadi ning sademeid 77 mm).

Kaasik arvutab pikki ilmaennustusi USA ilmateenistuse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) prognoositud kuue kuu sademete ja temperatuuride kaartide põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles