Kohalike algatusel saab Saaremaa Mändjala rannast suplusrand

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otse Mändjala kämpingu taga rannaliival upitas kopp eile adru ootevalmis traktori kasti.
Otse Mändjala kämpingu taga rannaliival upitas kopp eile adru ootevalmis traktori kasti. Foto: Sander Ilvest / Saarte Hääl

Saaremaal Mändjala rannas algasid eile ettevalmistustööd avaliku suplusranna avamiseks.

Ranna korrastamise on enda õlule võtnud MTÜ Päikesepesa, mille juhatuse liige on Andres Haavel, kirjutab Saarte Hääl.

Tema tõdes, et plaan on rand külastajaile avada järgmise kuu keskel.

«Meie eesmärk on, et rand oleks puhas ja korras. Et inimesed saaksid sealt positiivse elamuse ning oma patareid seal korralikult laetud,» sõnas ta.

Ta märkis, et Päikesepesa ei ole loodud ranna koristamiseks. «Meie missioon on tekitada igale ranna külastajale tunne, et see on tema rand ja ta ise oma käitumisega saab hoida kaunina seda looduse antud kingitust.»

Haavel sõnas, et koostöös RMK-ga parandavad nad pisut ka rannainventari ning puhastavad randa suunduvaid teid.

Mändjala kämpingu perenaise, OÜ Saaremaa Camp juhatuse liikme Silja Litvinova sõnutsi oli eile rannaalal tegutsevatel töömeestel käsil adruvedu. «Kõik adru – ka vana, mis on aastatega kogutud – viiakse minema ning liiv sõelutakse läbi,» rääkis Litvinova kinnitades, et Mändjala rand saab nii puhtaks kui vähegi võimalik. Kui edaspidi tarvis, siis saab eemaldatud ka veepiiril sirguda võiv taimestik.

Andres Haavel märkis, et avaliku supluskoha nõuded ei eelda, et ranna valdaja hakkaks valvama ka rannas viibivate inimeste üle. «See oleks ka väga raske, sest rand on 1,8 km pikk. Isegi kui paneksime inimese ühte kohta seisma ja valvama, oleks tal keeruline sealt kuskile joosta,» tähendas ta.

Oma profiililt on Mändjala rand Andres Haavli sõnul üsna turvaline, kuna vesi on seal suhteliselt madal.

Terviseameti Lääne talituse Saaremaa esinduse inspektor Urve Raag kinnitas, et Mändjala ranna kohta on neile laekunud avaldus avada seal avalik supelrand. Raagi sõnul on neil koostamisel seirekalender, kuhu pannakse kirja, kes ja millal täpsemalt veeanalüüsid võtab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles