Saaremaa muuseumisse jõudis unikaalne herbaarium

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa muuseumi teadur Sirje Azarov näitab muuseumile annetatud 77 aastat tagasi kogutud herbaariumi.
Saaremaa muuseumi teadur Sirje Azarov näitab muuseumile annetatud 77 aastat tagasi kogutud herbaariumi. Foto: Sander Ilvest / Saarte Hääl

Saaremaa muuseumisse jõudis eelmisel suvel Pöide vallas Levala külas Härma talu pööningult leitud unikaalne herbaarium.

Herbaariumi oli kokku pannud 1923. aastal sündinud Aksel Kübar, muuseumisse tõi selle Akseli õe lapselaps Marlin Pärn, kirjutab Saarte Hääl.

Muuseumi kogusse jäeti viiskümmend hästisäilinud lehte, mis olid varustatud etikettidega. Kokku leiti umbes seitsekümmend lehte, millest osal olid koikahjustused.

Muuseumi teadur Sirje Azarov ütles, et kogu peamine väärtus seisneb selle vanuses, sest see on kogutud eelmise sajandi kolmekümnendatel aastatel kahe aasta jooksul.

Taimed korjati ühe talu ümbrusest. «Tänapäeval sellist liigirikkust seal maja ümbruses võib-olla enam polegi, sest sel ajal hariti seal põldu ja karjatati loomi,» oletas Azarov.

Mingeid uusi või Saaremaa jaoks haruldasi taimi herbaarium ei sisaldanud.

Saaremaa ühisgümnaasiumi 1942. aastal lõpetanud Aksel Kübar koostas herbaariumi aastatel 1936–37. Sirje Azarov kiitis koolipoissi selle eest, et taimed on korralikult kuivatatud ja varustatud etikettidega, kus ära toodud isegi mullastikutüüp.

Osa taimi oli Kübaral aidanud määrata legendaarne loodusainete õpetaja Aleksander Valsiner, kes oli Aksel Kübara muuseumis säilitatavate mälestuste järgi õpetaja, kelle tunnis ei tundnud keegi igavust. Sügisel ja kevadel viis ta tunde läbi vabas looduses. «Kogusime taimi, putukaid ja liblikaid ning õppisime neid määrama teatmike abil. [Ta] oskas meis kasvatada püsima jäävat looduse lembust,» on Kübar kirjutanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles