Vihmased päevad toovad soojemat õhku

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihm puuoksal
Vihm puuoksal Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Neljapäevane päikesesära asendub täna pilvemerega ning järgnevatel päevadel tuleb juba arvestada vihmasadudega. Samas toob madalrõhkkond pisut soojema õhu.

Kõige tihedam ja tumedam osa pilvedest, mis ka sadu annab, katab täna osaliselt Eesti läänepoolsemad regioonid. Sajupilvi nihutab üle Läänemere meie suunas Skandinaavias laiuv madalrõhulohk ja hoiab samas ka tuule puhangulisena. Sooja jagub täna enamasti alla +10 kraadi, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaülevaates.

Ööl vastu laupäeva liigub sajuala koos madalrõhulohuga edasi itta, tuul nõrgeneb mõnevõrra ja termomeetri näidud püsivad pilvise taeva all plusspoolel. Laupäeva päeval tibutab lahkuva pilvevööndi sabast veel mõnel pool vihma, kuid samas hakkab taevas vähehaaval selginema. Õhusooja on mõõdukalt ja tuul on rahulik.

Järgmine vihmaloor laotub meie kohale pühapäeval. Selleks ajaks jõuab Islandilt Skandinaavia põhjaserva uus aktiivne madalrõhk kond, mis katab meid oma lõunaservaga.

Lisaks sajule läheb ka uuesti tuulisemaks ja kiire edelavool kannab siia veidi soojemat õhku. Nii püsib õhutemperatuur öösel valdavalt plussis ja päeval võivad termomeetri näidud kohati ka paar pügalat +10 kraadist kõrgemale kerkida. Seda siiski vaid juhul, kui sadu kesiseks jääb.

Uuel nädalal jätkavad madalrõhkkonnad meie ilma kujundamist ja kevadist vihmasabinat jagub nii esmaspäeva kui ka teisipäeva. Tuul puhub edelast ja läänest ning on suurema osa ajast puhanguline. Suhteliselt pilvise ja tuulise ilma tõttu on öösiti miinuskraadid vähetõenäolised, päeval jagub soojakraade mõlemale poole +10 kraadi.

Kolmapäev tõotab tulla esialgsete arvutuste kohaselt kuiv ja tuulevaikne. See laseb öösel külmakraadidel taas meile lähemale hiilida, päeval tõusevad termomeetrite näidud mõnest soojakraadist rannikul kuni +12° kraadini sisemaal.

Neljapäeval hakkab meie ilma kujundama Norra merelt üle Skandinaavia ja Kesk-Euroopa kuni Põhja-Aafrikani ulatuv madalrõhuala, mis liigub aeglaselt ida poole. Eesti jaoks tähendab see soodsamaid ilmastikutingimusi. Nimelt levib lõunavooluga meie suunas tunduvalt soojem õhumass ja kui vihmapilved hilinevad, võib päevane õhutemperatuur kohati ka +15 kraadi piiri ületada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles