Uuel nädalal läheb ilm pehmemaks ja lumisemaks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine looming.
Lumine looming. Foto: Siim Kikerpuu

Juba nädalavahetusel annab veidi pehmem ilm endast korraks märku, kuid järgmise nädala teisel poolel vallutab meie ilma madalrõhuala, mis toob pehmema ja sajuse talveilma.

Õhumere lainetel seisavad vastamisi kaks kanget. Põhja-Skandinaaviast Venemaale ümber paigutunud arktiline antitsüklon on kontinentaalsetes tingimustes üsna rammusaks kosunud, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius ilmaülevaates. Seetõttu on meie ilm viimasel ajal olnud sajuvaene ja tavapärasest tunduvalt külmem. Kriipivat külmatunnet süvendab omalt poolt veelgi tugev tuul, mis on samal ajal meeldetuletus teisest õhuhiiglasest - madalrõhualast.

Kuid lähitulevikus virvendab ilmamuutus. Visalt kõrgrõhkkonna troonilolekut õõnestav madalrõhuala on positiivse suhtumisega ja ei anna alla. Saades Atlandi ookeanilt pidevalt energiat juurde, saavutab see õhukeeris oma tahtmise ja kõrgrõhkkonna võim lööb Läänemere ääres lõpuks kõikuma.

Juba täna liuglevad üle Eesti taevavõlvi mõned lumepilved ja annavad nii märku esimesest läbimurdest. Ulatuslikum lumesadu jõuab kohale aga järgmisel kuul ehk juba laupäeval ja võrdlemisi tugev kagutuul lisab vürtsina tuisku. Kõrgemates õhukihtides hakkab valitsema lõunavool ja sellega kantakse Balkanimaadest meile pehmem õhumass. Tarretav külm annab tasapisi järele ja õhutemperatuur Eestis tõuseb normile lähemale.

Pühapäeval tõmbub madalrõhuala veidi tagasi ja Venemaalt Ukraina suunas liikuv kõrgrõhuala kasutab võimalust uuesti mõjule pääseda. Seetõttu jääb sajupilvi taas vähemaks ja ka uue nädala esimesel poolel ei ole suuremat lumelisa oodata.

Lõunakaare tuul võtab hoo maha ja nii langeb vaiksetel öödel õhutemperatuur suuremas osas riigis alla -10 kraadi. Päevasel ajal tõu sevad termomeetrite näidud kõikjal -10 kraadist kõrgemale, muutes õues viibimise juba palju talutavamaks.

Uue nädala teisel poolel plaanib madalrõhuala Baltimaad täielikult vallutada ja sellisel juhul ootab meid ees sajune, tuuline, kuid pehme talveilm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles