Karuvaatlejad peituvad ööseks metsaonni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatlusonni sisevaade
Vaatlusonni sisevaade Foto: www.360.ee

Loodushuvilised rajasid Ida-Virumaale Alutaguse metsadesse loomavaatlusonni, kus võib igal ööl näha inimese suhtes pelglikke karusid, aga ka kährikuid, rebaseid ja isegi hunte.

Loodusmatkade korraldaja OÜ 360 kraadi matkajuht Bert Rähni rääkis, et onn ehitati nii, et pelglik karu mingil juhul inimese lõhna ei tunneks.

«Onnis on väikesed vaateaknad, kust saab välja piiluda, samuti fotoaugud, mille ees on kotid fotoobjektiivi ümber panemiseks. Sealt ei lähe läbi mingit heli ega õhku,» kirjeldas Rähni. Onnil on kõrged korstnad, kust õhk välja läheb. «Kui korsten on piisavalt kõrge – vähemalt neli meetrit, siis inimese lõhn läheb üles kõrgematesse õhukihtidesse, nii et see karu ninasse üldse ei ulatu,» põhjendas matkajuht.

Loomavaatlejad peavad onni minema piisava ajavaruga, hiljemalt pärastlõunal kella viie paiku ja saavad väljuda alles järgmisel hommikul kell 8. «Karud liiguvad õhtul videvikus ja hommikul päikesetõusu ajal,» selgitas Rähni.

Peale karude on loodushuvilistel õnnestunud vaatlusonnist lähedalt vaadelda hunte, kährikuid, rebaseid, kalju- ja merikotkaid, sookurgi ja palju teisi linde. Talvel käis ka metsnugiseid.
Hunt muidugi on kõige haruldasem külaline.

«Karu käib ikka pea igal ööl. Kevadeti tõusevad üles ning hakkavad otsima talvel surnud loomi, et lihatoitu saada. Nii kaua nad siis sealkandis passivad, kuni loom söödud, siis lähevad edasi. Nüüd oleme pannud sinna ümbrusse sööta ja nii nad söömas käivad.»

Tema sõnul näib piltide järgi, et kahe aasta jooksul on käinud vähemalt neli eri karu, tõenäoliselt rohkemgi. «Kõige vägevam on üks hästi suur isane, kelle jälje laius 16-17 sentimeetrid, mille kohta asjatundjad ütlevad, et see on vähemalt 200-kilone loom.»

Rähni sõnul on tänavu looduslikud olud karudele väga soodsad, sest karmi talvega on hukkunud palju kitsi ja sigu, eriti Virumaal. «Nüüd varsti hakkab karudel ka jooksuaeg, siis hakkab kindlasti tihedam liikumine peale.»

Karupilt päevasel ajal

Onni lähedale püstitatud automaatne fotokaamera tabas aga mai algul karu suisa päevasel ajal ringi luusimas. Kuna üldiselt kõnnivad karud ringi varahommikul ja hilisõhtul, oli saadud foto asjatundjatele rõõmus üllatus.

Automaatne rajakaamera, mis pildistab automaatselt liikumise peale, sai karust pilte 8. mail kella 13 paiku päeval.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles