Kosmoseaasta tuleb Eesti jaoks kesine

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähistaevas
Tähistaevas Foto: SCANPIX

Kui eelmisel aastal oli Eesti taevas näha kaht kuuvarjutust, Maast möödus lähedalt kaks komeeti ja vaadelda võis veel mitut huvitavat astronoomilist nähtust, siis alanud aasta jääb kosmosehuviliste jaoks kesiseks.

Tõravere observatooriumi astronoom Tõnu Viik ütles Postimehele, et midagi erilist sel aastal oodata ei ole.

«Tuleb öelda, et ega see sündmusrikas aasta olema ei saa. Ühtegi korralikku päikese- ega kuuvarjutust sel aastal Eestis näha ei ole, selles mõttes on vaene aasta,» tõdes Viik.

Küll aga saab nagu ikka jälgida meteoorivoole, millest üks tugevaim on näha 13.-14. augustil. «Kui on ilusad selged ilmad, võib olla päris kena taevasse vaadata,» sõnas astronoom.

Viik rääkis, et suuremad ja rikkamad riigid hoiavad silma peal Maale lähedale tulevatel objektidel, kuid tänavu jäävad kõik sellised Maast kaugele. «Neid on tulemas hulgaliselt, aga nad ei tule nii väga lähedale,» märkis ta.

Samas on praegu veel raske prognoosida, milliseks aasta astronoomia vallas kujuneb. «Tuleb jälgida, mida astronoomid ütlevad, sest sageli ilmuvad need objektid kaunis ootamatult, kuigi taevast jälgitakse pidevalt,» rääkis astronoom. Ta tõi näiteks eelmise aasta lõpus meedias elevust tekitanud komeedi ISON, millele ennustati suurt tähelendu, kuid mis heledalt põlemise asemel Päikesele liiga lähedale sattus ja hoopis lagunes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles