Ministeerium tõhustab turbaalade säästvat kasutust ja kaitset

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töö Pärnumaa turbaväljal.
Töö Pärnumaa turbaväljal. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Täna kogunes keskkonnaministeeriumis Eesti turbaalade kaitse ja säästliku kasutamise aluste loomise töögrupp eesmärgiga jätkata tööd selliste tegevuste ja põhimõtete väljatöötamisel, mis suurendavad meie turbaalade ja -varude säästvat kasutamist ning kaitset.

Turbaalade kaitse ja säästliku kasutamise aluste koostamiseks tuleb kõigepealt saada põhjalik ülevaade nende alade praegusest olukorrast, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Selleks on alustatud vajalikke uuringuid. Näiteks on pooleli ülevaade turbaalade loodusväärtustest, uuritud on soode veereziimi ning valminud on jääksoode korrastamise käsiraamatu käsikiri.

Ka on keskkonnaministeerium koostamas maapõue kasutamise ja kaitse aluseid, milles samuti rõhutatakse looduslike soode ning taastumisvõimeliste turbaalade säilimise tähtsust. Täna kogunenud töögrupp pidas vajalikuks algatada ka turbaalade kasutamise riikliku arengukava koostamise. Töögruppi kuuluvad nii keskkonnaministeeriumi kui ka keskkonnaorganisatsioonide, teadusasutuste ja ettevõtete esindajad.

Turbaalad hõlmavad Eesti territooriumist umbes miljon hektarit ehk üle viiendiku maismaast. Neil on äärmiselt suur maastikuline, ökoloogiline, majanduslik ja sotsiaalne tähtsus. Turbaalad on olulised elurikkuse kandjad, need mõjutavad kohalikke klimaatilisi tingimusi ning pinna- ja põhjavee süsteeme, samuti seovad turbaalad kasvuhoonegaase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles