Soojem ilm võib täna teedele tuua ohtliku jäite

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libe tee. Foto on illustreeriv.
Libe tee. Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna liigub üle Eesti soe õhk, mis tekitab teedel suure jäiteohu.

Ehkki sajuhulgad on täna pigem mõõdukad või väikesed, võivad plusskraadid muuta teed äärmiselt libedaks. «Ohtlikuks teeb olukorra see, et soe õhk tuleb peale ja on suur jäiteoht. Jäiteoht on täna kõige suurem Lääne- ja Kesk-Eestis, kus temperatuur tõuseb nulli lähedale,» selgitas ilmateenistuse sünoptik Maile Meius. Öösel liigub soe üle kogu Eesti ning jäide jõuab ka riigi idaossa.

Läheneva sooja õhu ohtlikkust kinnitas ka maanteeinfokeskuse juhataja Kristjan Duubas. «Tänase situatsiooni teeb keeruliseks see, et õhutemperatuur tõuseb. Võib ka vihma tulla ja need teed, kus teepind on veel näiteks -5, ei jõua nii kiiresti soojeneda,» märkis ta. Seeläbi tekib teedele ohtlik jää.

Teeolude õige hindamise muudab keeruliseks autos olev temperatuurinäidik. «Kui auto näitab õhutemperatuuri +3 siis see ei tähenda et ka teepind oleks plusskraadides. See ongi petlik moment – teepinna temperatuur ja õhutemperatuur ei käi ühte jalga,» rääkis Duubas.

Ilmateenistuse andmetel sajab täna Ida-Eestis lund ja lörtsi. Tuule tugevnemisega on oodata ka pinnatuisku, mistõttu peavad liiklejad arvestama piiratud nähtavusega.

Meiuse sõnul või öösel tulla ka udu. «Päris palju meteoroloogilisi nähtusi on koos ja kuna olud muutuvad, tuleb eriti tähelepanelik olla,» lisas ta.

Maanteeinfokeskuse saab ohtlikest teeoludest teatada lühinumbril 1510. «Liiklejad väga varmalt kasutavad seda võimalust, Meie anname info teehooldusfirmadele edasi ja nemad lähevad libedusetõrjet tegema. Lisaks jälgivad nad ka ise olukorda,» märkis Duubas ning lisas, et täna ollakse jäiteohuga kursis ning vajadusel tehakse libedustõrjet.

Täna on pilves ilm ning lääne poolt alates sajab lund ja lörtsi. Õhtul sajab saartel vihma. Lõuna-ja edelatuul tugevneb 7 kuni 12 m/s, rannikul iiliti 15 kuni 18 m/s. Ida-Eestis jääb õhutemperatuur -1 ja -5 vahele, Lääne-Eestis aga tuleb kuni 4 kraadi sooja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles