Ilmarindel sai hoo sisse sooja ja külma duell

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udu
Udu Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sooja ja külma duell on saanud täie hoo sisse ning selle tulemusena võib lähiaja ilmast kõike oodata – valmis tuleb olla nii vihmaks, lörtsiks kui ka lumeks.

Põhilisteks ilmakujundajateks on sõjakad madalrõhkkonnad, kuid täielikult ei puudu ka mõned üksikud rahutoojad – kõrgrõhuharjad, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala prognoosis.

Kiireid manöövreid tegevate tsüklonite tõttu tuleb meil valmis olla nii vihmaks, lörtsiks kui ka lumeks, jäisteks teedelõikudeks ja uduvaaludeks ning miinus- ja plusskraadide vahel pendeldavaks termomeetri näiduks. Kindlasti ei jää märkamatuks ka tuul, mis üsna sageli endale tormi kujul tähelepanu nõuab.

Täna vabaneme Põhja-Venemaale lahkuva madalrõhkkonna haardest ja võimalus antakse kõrgrõhuharjale. Ööl vastu laupäeva moodustub Baltimaade ja Soome kohale kõrgrõhuvöönd. Kui meie põhjanaabrite õhuruumis jõuab tekkida kitsal kõrgrõhualal ka uus kese, siis pöördub Eesti põhjarannikul tuul kirdesse ja Soome lahe kohal tekivad soodsad tingimused lumepilvede tekkeks. Sellise stsenaariumi puhul tervitab laupäeva hommikul Harju- ja Virumaa rannalähedast rahvast valge maa.

Juhul, kui madalrõhkkonnad liiguvad kiiremini, möödub öö vastu laupäeva Eestis olulise sajuta.

Laupäeva päeval määrab meie ilma aga juba Läänemerelt saabuv madalrõhulohk ja selle mõjul suureneb saju võimalus terves vabariigis. Pühapäeval kihutab Gröönimaa lähistelt üle Lapimaa Venemaale uus mässumeelne madalrõhkkond. Selle lõunaserva mööda kannab tugev edelavool Eestisse nii tihedad sajupilved kui ka pehmema õhu.

Pühapäeva õhtul jääme aga juba madalrõhkkonna tagalasse - tuul pöördub loodesse, saab hoogu juurde ja avab uuesti uksed külmale. Nii langeb õhutemperatuur esmaspäeva jooksul suuremas osas vabariigis miinusesse.

Külmenemine jääb aga lühiajaliseks, sest teispäeval jõuab I slandilt Skandinaavia põhjatippu järgmine äge madalrõhkkond ja selle mõjul hakkab õhutemperatuur Eestis kiiresti tõusma. Tsükloni samm on võrreldes oma eelkäijatega aga tunduvalt aeglasem ja nii kostitab see õhukeeris meid sadude ja puhangulise tuulega veel kolmapäevalgi.

Neljapäeval haarab ohjad enda kätte aga Skandinaaviast lähenev uus jõuline madalrõhkkond ning seetõttu jätkub sooja ja külma duell ka veel nädala teisel poolel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles