Eerik Kumari looduskaitsepreemia saab paevana Einasto

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Einasto variseva Tabasalu panga juures
Rein Einasto variseva Tabasalu panga juures Foto: Raigo Pajula

Geoloogiaprofessor Rein Einasto saab tänasel looduskaitsekuu avaüritusel kätte Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia.


Eerik Kumari nimelise preemia źürii esimehe, keskkonnaministeeriumi asekantsleri Andres Talijärve sõnul on professor Einasto panus Eesti loodushoiu ja rahvuslike maavarade väärtustamisel tähelepanuväärne.

«Professor Rein Einasto on väga mitmekülgne teadlane, kes on mõjutanud Eesti looduskaitsealast tegevust ja kelle ettepanekuid on arvestatud mitmete kaitsealuste paljandite, karsti- ja maastikualade korrigeerimisel, piiritlemisel või laiendamisel,» lausus Andres Talijärv. Ta lisas, et Einasto puhul väärib esiletõstmist ka tema kauaaegne tegevus õppejõuna ja lektorina Eesti rahvuslike maavarade tutvustamisel ning kasutamisvõimaluste populariseerimisel.

Sageli ka lihtsalt paevanaks hüütav Rein Einasto on Tallinna Tehnikakõrgkooli õppejõud, kes on uurinud varapaleosoikumi platvormsete settebasseinide paleogeograafiat ja avaldanud rohkelt teaduslikke ja populaarteaduslikke artikleid.

Erialase tegevuse kõrval on Rein Einasto ka ühiskondlikult aktiivne. Ta on Eesti Paeliidu asutaja ja juhatuse liige, Tallinna Looduskaitse Seltsi ja Eestimaa Rohelise Liikumise asutajaliige, esinenud paekivi ja paekivitooteid tutvustavate kivimi- ja fotonäitustega nii Eestis kui ka välismaal. Einasto algatusel kinnitati paas ametlikult Eesti rahvuskiviks - kolmandaks rahvussümboliks rukkilille ja suitsupääsukese kõrval (1992).

Eerik Kumari (1912-1984) oli ligi 30 aastat Eesti Teaduste Akadeemia looduskaitse komisjoni esimees, kelle eestvõttel algatati Eesti punase raamatu pidamine. Maailmas teatakse ornitoloogiaprofessor Kumarit kui Eesti linnuteadusele ja looduskaitsele alusepanijat. Eerik Kumari looduskaitsepreemia suurus on 40 000 krooni.

Keskkonnaministeerium on looduskaitsekuu raames Eerik Kumari nimelist preemiat välja andnud alates 1989. aastast, esimese preemia sai Fred Jüssi, möödunud aastal anti preemia emeriitprofessor Hans Trassile ning kauaaegsele loodusobjektide uurijale ja tutvustajale, kultuuriloo ja pärandkultuuri objektide kaitsjale Tiit Petersoole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles