Eesti sai taas uue linnuliigi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil ornitoloog Uku Paal.
Pildil ornitoloog Uku Paal. Foto: Kristjan Teedema

Tänavune hilissügis on toonud Eesti linnuhuvilistele mitu põnevat avastust. Lausa pommuudiseks võib pidada aga eile ja täna Saaremaal nähtud kivipääsukest (Ptyonoprogne rupestris).

Kaldapääsuke on viies Eestis nähtud pääsukeseliik. Levinud räästapääsukese, kaldapääsukese ja suitsupääsukese kõrval on harva kohatud ka roostepääsukest ning nüüd siis kivipääsukest. Harukordne on tema vaatlemise aeg, sest teised pääsukesed on ammu Eestist lahkunud. Viimased äralendajad on suitsupääsukesed, kes lahkuvad hiljemalt oktoobri alguses.

Sulestiku värvi poolest sarnaneb kivipääsuke kaldapääsukesele. Ta on umbes 14–15 cm pikk. Eestis vaadeldi kivipääsukest tänavu esmakordselt 11. novembril Sääre külas Saaremaal.

Linnuharulduste komisjoni liige Uku Paal ütles Postimehele, et tegemist on laia pesitsusalaga, ent üsna väikesearvulise liigiga. Kõige lähemad kohad, kus seda lindu on nähtud pesitsemas, on Bulgaaria ja Hispaania. Levinud on ta ka Aafrikas, Pärsia lahe ümbruses, Hiinas ja mujalgi. Pesitseda armastab ta kaljunukkidel.

Põhja-Euroopasse satub see lind haruharva. Soomes on teda varem nähtud mõned korrad, Rootsis aga kohati eile väidetavalt lausa kolme isendit. Sõrve linnujaama lähistel võis kivipääsukest näha eile ja täna. Paali kinnitusel lendas õhus palju putukaid, seega nokaesist peaks haruldusele esialgu jätkuma. Ilmselt liikus suleline täna sisemaale, sest Saaremaal oli pärastlõunal algamas torm.

Pilte nähtud linnust saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles