Amet palub inimeste lähedusse tikkuvatest karudest eemale hoida

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karupojad maantee ääres. Pilt on illustratiivne.
Karupojad maantee ääres. Pilt on illustratiivne. Foto: Janno Bergmann

Keskkonnaamet manitseb inimesi maantee ääres uudistavatest karudest eemale hoidma, kuna tegemist on siiski ohtlike kiskjatega. Ühtlasi püüab amet leida loomadele elukoha kas mõnes loomaaias või inimasustuseta piirkonnas.


Talveunest ärganud kaks noort karu on taas kolinud Tartu-Viljandi maantee äärde, kus nad ka eelmisel sügisel inimestele huvi pakkusid. Keskkonnaamet tuletab veel kord meelde, et tegemist on kiskjatega, kelle lähedusse pole soovitav minna ja loomadele toitu pakkuda.

Tegemist on küll Nigula metsloomade turvakodus olnud karudega, kuid nüüd
on nad juba kaks aastat iseseisvalt metsas veetnud, suuremaks kasvanud ja on selle võrra ohtlikumad.

Karud võivad etteaimamatult käituda ja ka inimest rünnata, kui neid miski ehmatab või ärritab.

Karude kolmas suguvend õnnestus keskkonnaameti töötajatel eelmisel sügisel kolmikust lahutada ja teise maakonda toimetada.

Kuna on näha, et need kaks karu ei oska looduses iseseisvalt hakkama saada, vaid otsivad inimeste lähedust, siis püüab keskkonnaamet leida neile kodu mõnes loomaaias. Kui see ei õnnestu, siis lahutatakse karud teineteisest, et nad poleks nii julged, ja viiakse jahimeeste abiga inimtühja piirkonda, kus nad omal käel peavad hakkama saama.

Nende edasised väljavaated iseseisvale elule ja toimetulekule sõltuvad sel juhul ka sellest, kui palju inimesed ise neist praegu eemale hoiavad ja lasevad neil loomuomaselt käituda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles