Mereteadlase kinnitusel marutuul Eestis suurt pahandust ei tee

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügistorm tõstis mullu novembris merevee taset Pärnumaal. Fotol tormilained Valgerannas.
Sügistorm tõstis mullu novembris merevee taset Pärnumaal. Fotol tormilained Valgerannas. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Mereteadlane Tarmo Soomere sõnul on eeloleval ööl Eesti rannikule jõudev maru selline, millesarnaseid tuleb ette kaks korda kümne aasta jooksul, samas ei tee marutuul tema hinnangul Eestis suurt pahandust, sest äge tsüklon on siia jõudes juba leebunud.

Euroopas möllanud torm liigub kiiresti üle Eesti ja saavutab haripunkti täna kesköö ja homme hommikul kella nelja vahel, kinnitas akadeemik Soomere «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

«Nüüd jõuab õhtu kätte, jõuab öö kätte ja te näete, et tugev lainetuse piirkond liigub üle Läänemere keskosa alates Bornholmist ja lõpetades Saaremaaga, sellest kandist võiksid laevad täna õhtul ja homme kuni lõunani eemale hoida,» selgitas Soomere.

Kuna veetase on praegu Läänemeres võrreldes 2005. aasta tormieelsega suhteliselt tagasihoidlik, siis saabuv maruilm üleujutusi kaasa ei too.

«Kui torm oleks sama tugev kui 2005. aastal, jääks kõik veetasemed automaatselt 60 cm madalamaks, mis tähendab seda, et sisulist ohtu Eesti rannikutel ei ole,» kinnitas mereteadlane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles