Vulkaan purskab endiselt, kuid tuhka on jäänud vähemaks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helikopter Eyjafjallajökulli liustiku kohal.
Helikopter Eyjafjallajökulli liustiku kohal. Foto: Reuters/ScanPix

Islandi politsei kinnitusel purskab Eyjafjallajökulli liustikul asuvast Fimmvörðuhálsi vulkaanist tuhka tulemäe kolmest kraatrist.


Politsei sõnul on üldine olukord võrdlemisi stabiilne ja purskeid, millega on kaasnenud Euroopa lennuliikluse segi paisanud hiiglaslik tolmupilv võib täheldada kolmest eraldiseisvast kraatrist, vahendas uudisteagentuur AFP.

Sellele vaatamata on politsei kinnitusel jäänud õhku paisatavat vulkaanilist tolmu vähemaks. «Vulkaaniline aktiivsus on sündmuspaigal endiselt märkimisväärne,» möönas politsei.

Kui varem purskas Fimmvörðuháls oma tolmu ja tuhka kuni seitsme kilomeetri kõrgusele atmosfääri, siis nüüd küündib tuhasammas kolme kilomeetri kõrgusele. Suurbritannia ilmateenistus on hoiatanud uue tuhapilve lähenemisest, kuid Islandi politsei seda oma avalduses ei maininud.

Samas kardavad mitmed teadlased ja saareriigi elanikud, et 21. märtsil alanud vulkaanipursked võivad tähendada ettekuulutust naabruses asuva ja veelgi võimsama Katla vulkaani aktiviseerumise kohta.

Islandlased usuvad, et vulkaan Katla hakkab purskama seitsme päeva jooksul. Minevikus on kõik kolm väiksema naaberliustiku Eyjafjallajökulli vulkaanipurset toonud endaga kaasa ka suurema Katla purskama hakkamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles