Kalamees tõmbas Naissaare kõrvalt välja kaks hiidkammeljat

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purakas kammeljas
Purakas kammeljas Foto: Margus Mets

Ühinenud ajalehtede juhatuse esimees Margus Mets püüdis nädalavahetusel Naissaare rannikult võrkudesse kaks hiiglaslikku kammeljat.


Mets rääkis, et kui tavaliselt on suuremad isendid kuni 500-grammised, siis tema võrku jäänud kalad kaalusid 1,5 ja 1,9 kilo. Suurema pikkus oli 43 sentimeetrit ja paksus 4,5 sentimeetrit.

«Varem pole midagi sarnast kohanud. Ka Naissaare endised majakavahid, kes saarel kala püüdnud mitukümmend aastat, väitsid, et näevad selliseid esimest korda,» rääkis Mets.

Ta lisas, et Naissaar on kalarikas koht, kus sügav meri tõuseb järsku madalaks. «Kalad peesitavad külmal ajal kaldakivide vahel põlvesügavuses vees. Võrgupüüki segavad vaid merelainetele avatud kaldad ning liikuv jää.»

Ka TÜ mereinstituudi ihtüoloogia ja kalanduse teadur Aare Verliin kinnitas, et kuni kahekilosed purakad kammeljad ei ole Eesti vetes igapäevased. «1,9-kilone isend on päris suur. Ise olen kätte saanud veidi suurema kui kahe kilose, kuid sellist pole rohkem näinud,» rääkis Verliin.

Tavaliselt jäävad ihtüoloogi sõnul kalameeste võrkudesse 200-500 grammised kammeljad.

Kammeljas pole Eesti vetes haruldus, kõige rohkem leidub teda Soome lahes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles