Soojad kevadilmad lasevad end oodata

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast pikka ja külma talve on soojad ilmad visad tulema.
Pärast pikka ja külma talve on soojad ilmad visad tulema. Foto: Ove Maidla

Ilmade pöördumist kevadesse lähema kuu jooksul veel näha pole, ütles meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain.

Varasemad aastad näitavad, et pärast pikka ja külma talve on soojad ilmad üldse visad tulema, rääkis Merilain.

Näiteks 2003. aastal läksid ilmad tõeliselt soojaks ja ilusaks alles juuli teises pooles. Külm talv oli ka 1996. aastal ning sellele järgnesid jahedapoolsed kevad ja suvi. Nigel suvi oli ka pärast 1987. aasta karmi talve.

Briti ilmateenistus näiteks ennustab selleks aastaks külma kevadet. 

Samas rõhutas Merilain, et lõplikke järeldusi sellest kindlasti teha ei saa. «Võib minna nii ja teisiti, ilmade puhul ei ole kunagi midagi kindlat,» lisas ta.

Lumi on meil Merilaini sõnul juba silmanähtavalt kahanenud ning suuri uputusi ta ei ennusta. «Uputama hakkab siis, kui tuleb kiire ja äkiline soojalaine ja temperatuur tõuseb umbes kümne kraadini ja samal ajal on tugevad vihmasajud. Sellist muutust aga lähiajal näha ei ole,» seletas sünoptik.

Merilain arvas, et maiks peaks lumi lõpuks ikka ära sulama, kuid märtsis ja tõenäoliselt ka aprillis on oodata veel mitut lumesadu.

Näiteks on intensiivset lume- ja lörtsisadu oodata juba sel pühapäeval, kui siia jõuab järgmine osatsüklon Skandinaaviast.

Tuleva nädala esimeses pooles lähevad ööd jälle krõbedaks ning toovad -10 kuni -17 külmakraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles