El Niño saabumine on lihtsasti ennustatav

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

India ookeani piirkonna kliimamustrite uurimine võib aidata El Niño tulekut ette ennustada. Seeläbi oleks võimalik säästa väga palju raha ning päästa ka inimelusid.


Ajakirjas Nature Geoscience ilmunud artiklis kirjutavad Jaapani ja Prantsusmaa teadlased, et nende mudel suudab El Niño tulekut ette ennustada tervelt 14 kuud, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator News Dailyt.

«El Niño tulekuks valmistumine on oluline näiteks põllumajandussektorile,» ütles uurimuse juhtivautor Takeshi Izumo Yokohamas asuvast globaalmuutuste uurimisinstituudist.

El Niño on Vaikse ookeani tavalisest erinev kliimamuster, mis kordub iga kolme kuni seitsme aasta järel. Seda iseloomustab ookeani pinnakihtide sooja vee ümberpaiknemine ookeanis, millega võib kaasneda ebaharilik ilm (muu hulgas ka põuad ja üleujutused) paljudes piirkondades üle terve maailma.

Kõige enam on nähtusest mõjutatud vaesed riigid, kus põllumajandusel ja kalapüügil on suur tähtsus. USA ookeanide ja atmosfääri administratsiooni arvutuste kohaselt põhjustas El Niño 1997-1998 aastal USAle 25 miljardit dollarit kahju.

Izumo ja tema kolleegid leidsid, et El Niño nähtusel on tugev seos India ookeani dipooliks (IOD) kutsutava nähtusega, mis avastati alles 1999. aastal ning mida on nimetatud ka India ookeani El Niñoks. Izumo sõnul on IOD suurepäraselt kasutatav järgmisel aastal algava El Niño ettekuulutajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles