Eesti rannikumere reostunuim koht on Haapsalu laht

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu enne suurte külmade saabumist.
Haapsalu enne suurte külmade saabumist. Foto: Tõnis Padu

Haapsalu laht on ainus ametlikult väga halvas seisus rannikuveekogum Eestis ja teadlastel ei ole ka retsepti, kuidas seda Läänemere veepuhtuse normidega vastavusse viia.

Haapsalu lahe üldseisund on küll paranenud, kuid kriteeriumidest, mille täitmise on võtnud eesmärgiks Läänemere riigid aastaks 2021, jääb see kaugele, kirjutab Lääne Elu.

Haapsalu lahe häda on selles, et just Tagalahe osa on väga madal, mistõttu jääb lahte jõgedest ja linnast tulev reostus sinna püsima, muutes lahe muu merega võrreldes viletsaks.

Mereinstituudi teadur Andres Jaanus selgitas, et põhjaloomastiku ja põhjataimestiku seisund lahes on üldiselt siiski hea.

Teisipäeval Haapsalus peetud arutelul leidsid teadlased ja keskkonnaametnikud üksmeelselt, et kuigi Haapsalu laht vajab põhjalikumat uurimist ja selle vee puhtus parandamist, ei ole reaalne selle viimine vastavusse rangete merevee puhtuse normidega, kui just ei kavatseta lahte näiteks süvendada ja sellega hävitada ravimudamaardlad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles