Haitit raputas tugev maavärin

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärina graafik.
Maavärina graafik. Foto: Toomas Huik

Kariibi mere saart Haitit raputas täna öösel võimas maavärin. Ümberkaudsetele saartele anti ka tsunamihoiatus, mis hiljem tühistati.

Ameerika Ühendriikide geoloogiateenistuse (USGS) teatel oli maavärina tugevuseks 7 magnituudi Moment Magnitude skaalal. Sellele järgnes poole tunni jooksul kaks tugevat järeltõuget.

Maavärina epitsenter asus 14 kilomeetri kaugusel Carrefourist ja 27 kilomeetri kaugusel Petionville'ist.

Agentuuri AFP korrespondent Petionville'is teatas, et enam kui minuti väldanud tõugete tagajärjel varises kokku vähemalt üks kolmekorruseline elamu.

Associated Pressi andmetel varises kokku ka üks haigla. Inimohvritest esialgu veel teatatud ei ole, kuid kohaliku arsti sõnul võis maavärin nõuda sadu inimelusid.

Haiti suursaadik USAs Raymond Joseph, kes oli telefoni teel ühenduses Haiti presidendi nõunikuga, rääkis CNNile, et  tegemist on tõenäoliselt väga suure katastroofiga.

«Ta pidi umbes pool tundi tagasi oma auto seisma jätma ning jalgsi kodu poole edasi liikuma. Ta ütles, et majad varisesid paremal pool tänavat ja vasakul pool tänavat,» kirjeldas suursaadik. «Ta ei tea, kas ta jõuab koju, sest koduteel tuleb ületada ka üks sild.»

Kohaliku ajakirjaniku teatel purunesid maavärinas ka presidendipalee, rahandusministeeriumi hoone ja kommunikatsiooni- ja kultuuriministeeriumi hoone. Valdav osa saarest on elektrita ning infot purustuste ulatuse ja inimohvrite kohta saab ilmselt alles pärast päiksetõusu.

USA president Barack Obama teatas kohe pärast uudisest kuulmist, et USA on valmis Haitit igakülgselt abistama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles