Floridat tabas rekordiline külmalaine

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miami randadel uitavad praegu vaid üksikud põhjamaise kliimaga harjunud turistid.
Miami randadel uitavad praegu vaid üksikud põhjamaise kliimaga harjunud turistid. Foto: AFP / Scanpix

Erakordselt jahe ilm on jõudnud sel talvel ka tavaliselt pehme kliimaga päikeselisse Florida osariiki, kus on ohtu sattunud nii märksa kuumema ilmaga harjunud loomad kui ka farmerite sidrunisaak.


Terav arktiline kõrgrõhkkond tõi täna lund mitmesse USA lõunaosariiki ja Texasesse ning mujalegi. Subtroopilise kliimaga Florida lõunatipus, kuulsas Key Westis, kus asub Ühendriikide mandriosa lõunapoolseim punkt, registreeriti viimase 112 aasta madalaim õhutemperatuur - 47 kraadi Fahrenheiti skaalal (8,3 kraadi Celsiust), edastas AFP.
Miami rannapromenaadid on jäänud tühjaks, sest õhutemperatuud langesid seal paarkümmend kraadi madalamale, kui tavaliselt jaanuaris. Ka kruiisilaevadele tuli talv ootamatult. Ent kuna paljud puhkajad on pärit just põhjapoolsetest vöötmetest, siis oskavad nad sellistes oludes kohaneda.
Florida põllumehed üritavad samal ajal päästa, mis päästa annab, sest nende 9,3 miljardi dollarilisele tsitrusetööstusele külmast põhjustatud kahjud võivad olla rängad. Mõnel pool vajus kraadiklaasi näit isegi külmumispunkti lähedale, ehkki mitte väga pikaks ajaks.
Paljud soojemate oludega kohanenud loomaliigid kannatavad. Florida randadelt on korjatud sadu külmunud merikilpkonni ja viidud neid soojema ilma saabumiseni varjupaikadesse, mujal on nähtud külmast kangeid iguaane puu otsast alla potsatamas, sealseis vetes elavaid meriveislaste hulka kuuluvaid lamantiine on aga nähtud elektrijaamade lähedalt leevendust otsimas.
Kesk-Lääne osariikides on talv mõistagi karmim. USA riiklik ilmakeskus hoiatab seal inimesi külmumisohu eest, sest tuule käes langeb temperatuur kohati isegi Fahrenheiti skaalal alla -20 kraadi (-28 Celsiust). CNNi andmetel süüdistatakse viimast külmalainet vähemalt üheksa inimese surmas. Külm ilm jääb meteoroloogide sõnul püsima ka nädalavahetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles