Talv ahistab Euroopat edasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaa valmistus täna uueks tõsisemaks lumetormiks, mistõttu võimud soovitasid inimestele koju toitu ja joogivett varuda vähemalt neljaks päevaks, samas kui Prantsusmaa ja Inglismaa ägavad samuti suures lumeuputuses.


Euroopa eri maades häirivad rekordiliselt madalad külmakraadid ja rohke lumi liiklust. Püreneedes on näiteks tekkinud kilomeetrite pikkune veokite saba, vahendas AFP ja teised agentuurid. Kardetakse laviine.

Eurostar jättis aga ära kolmandiku kuni poole reisidest Londoni ja Pariisi vahel. Šveitsis valmistutakse samal ajal siiski uuesti veokitele avama olulist Gotthardi maanteetunnelit, mis ühendab Saksamaad ja Itaaliat.

Poolas suri kahe ööpäeva jooksul külma kätte üheksa inimest. Novembrist arvestades on ilmaolude tõttu seal surnud juba 139 inimest, enamik neist kodutud.

Saksamaal on enim probleeme talv seni toonud lõunapoolsetes piirkondades, samas suuremat kaost on suudetud vältida. Nürnbergi lennujaamas sõitis reede hilisõhtul rajalt välja ja jäi lumme kinni Air Berlini reisilennuk, mis segas õhuliiklust kaks tundi.

Frankfurdis tühistati sadu lende, samas kui Berliini lennujaamades ollakse esialgu vaid graafikust maas. Prantsuse politsei sulges lumerohkuse tõttu piiriäärse A5 maantee kahe riigi vahel.

Prantsusmaal põhjustas tugev lumesadu suuri viivitusi rongiliikluses ning riigi lõunaosas olid ka elektrikatkestused. Kuna lund ennustatakse juurde, siis palusid võimud piirata täna veerandi võrra lende Charles de Gaulle'i lennuväljal. Toulouse'i lennuväljal peatati liiklus mõneks ajaks sootuks. Brüsselis on viimastel andmetel samuti palju lende ära jäänud.

Miinuskraadid valitsevad ka Hispaanias ja Portugalis ning Lissabonis muudeti seetõttu kaks metroojaama öösel kodutute varjupaigaks. Kataloonias on koolid suletud.

Tugev lumesadu jätkub ka Suurbritannias, kus juba on asutud piirama tööstuste gaasikasutust, et varusid säästa. Meteoroloogide sõnul võib maa idaosas sadada alla veel paarkümmend sentimeetrit lund.

Talvised olud sunnivad ära jätma spordivõistlusi: lumeohvriks on langenud juba viis jalgpalli ja kuus ragbi kõrgliiga kohtumist. Londonis sulet jäiste olude tõttu esimest korda 140 aasta jooksul Hyde Parki serpentiini väliujula. Lennuliikluses on samuti oodata häireid.

Hollandis seevastu tõttasid tuhanded inimesed uisutama, sest sealne uisuföderatsioon andis rohelise tule etteplaneerimata uisuürituste korraldamiseks kolmel jääga kaanetunud järvel maa kesk- ja kirdeosas.

Iirimaal on viimase poole sajandi rängim talv ning värske lumesadu sundis seal peatama Dublini lennujaama töö. Kõik riigi alg- ja keskkoolid aga jäävad suletuks kuni 14 .jaanuarini. Õhutemperatuur on kõikjal suurtel maanteedel alla nulli ja lisaprobleeme põhjustab tihe jäine udu.

Eriti külm on aga mõistagi põhja pool, kustkaudu arktilised õhumassid Euroopale peale tungivad. Norra keskosas asuvas Folldali külas näitas termomeeter 42 kraadi alla nulli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles