Järgmine nädal võib tuua 16 kraadi sooja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis Lääne-Virumaal
Sügis Lääne-Virumaal Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Järgmise nädala algus võib tuua kuni 15–16 kraadi sooja, seevastu keskpaik tõotab kujuneda palju ebameeldivamaks.

Sel nädalavahetusel saab kaunist sügist vähemalt laupäeval kuiva ilmaga kõrgrõhualas nautida. Pühapäeval võib üheks päevaks Eesti ilmategijaks saada Norra merele lähenev madalrõhuala ja selle üle Skandinaavia itta liikuv lohk vihmahoogudega. Kui ka vihma eriti ei saja, on päev pilvisem ja ka tuuline ning laupäevast kehvema olemisega, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain oma ülevaates.

Esmaspäevast võiks aga ilm tublisti soojemaks minna, sest õhuvool pöördub üle Skandinaavia põhjatipu liikuvate järjestikuste tsüklonite servas edelasse ja meile jõuab ookeani sügissoojus. Tõepoolest võivad päevamaksimumid olla mõni päev 15–16 kraadi lähedal, kuid need numbrid pole veel selle aja kõige kõrgemad näidud. 6. oktoobril on  näiteks aastal 2000 Virtsus mõõdetud 20,6 kraadi, Pärnus 20 kraadi.

Kolmapäeval-neljapäeval võib Grööni merel paikneva põhitsükloni lohus Norra rannikul tekkida osatsüklon, mis liigub Põhjalahe poole. Saades tiivustust loode poolt saabuvast külmast õhust, võib see tsüklon süveneda ja kujuneda tähtsaks tegijaks kogu Põhja-Euroopas.

Loodetuulega tuuseldab külm õhk ka üle Eesti. Seejärel võiks juba reedel-laupäeval ilmuda uus tsüklon, mis taastab sooja edelavoolu.

Ühesõnaga, ilm võtab tavapärase oktoobri ja sügise moe: merele minekuks väikesed alused enam ei sobi, sest tuule kiirus on ikka üle 10 m/s. Ajuti rabistab vihma, kuid on ka palju meeldivaid ja kuivi tunde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles