Loomaaias valitseb jõulurahu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Habekotkas Tallinna loomaaias.
Habekotkas Tallinna loomaaias. Foto: Maaja Kitsing

Viimastel päevadel maha sadanud kohev lumevaip on ka Tallinna loomaaias tekitanud tõelise jõulumeeleolu, mida naudivad parasvöötmest ja veelgi rohkem põhjapoolt pärit elukad. Lõunamaaloomad naudivad soojust tubastes oludes.


Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et kuna november oli soe, sai loomaaed küttekulusid kokku hoida ning nüüd on võimalik maju rohkem kütta. See on kindlasti meeltööda just troopikast pärit elukatele.

«Jõuluajal oleme avatud nagu kõigil teistelgi päevadel, ei ole lühendatud tööpäevi ning päris suletud me ka ei ole,» kinnitas Kaal. «Nüüd tuli veel lumi ka maha, see teeb siin jalutamise eriti lõbusaks.»

Jõulude puhul loomadele midagi erilist ette ei anta. Kaalu sõnul on jõulud ikka inimeste pühad. Loomad elavad oma tavalist elu edasi. Küll korraldab loomaaed aga lastele mõnusaid ekskursioone koos muu meeldivaga. Selleks tuleb aga telefoni teel registreerida.

«Loomad on talvekarvas palju ilusamad kui suvekarvas,» märkis Kaal. «Juba seepärast on neid praegusel ajal kena vaadata.»

Viimane amuuri lepordi kutsikas Toomas ootab ikka veel saatmist Helsingi loomaaeda. Jõulud ning uue aasta võtab ta vastu Tallinnas. Lugu on selles, et põhjanaabrid palusid Toomast kuni jaanuarini Tallinnas hoida, sest nad peavad enne ühe looma eest ära viima.

«Leopardi Helsingisse viimine ei ole ju ka mingi probleem - paneme ta autosse ning lähebki üle mere,» ütles Kaal.

Toomase õde Kaia lendas juba mõni aeg tagasi Inglismaale ning eelmisel nädal lahkus ka tema vend Edgar jäädavalt Tallinnast ning suundus üle ookeani Ameerika Ühendriikidesse.

Amuuri tiigri Brontoga on jätkuvalt halvasti. Ta on seedimatuse tõttu tugevalt kaalust alla võtnud. Analüüsid ei ole veel täpselt näidanud, mis uhkel loomal häda võiks olla. Arstid kahtlustavad kasvajat.

Kaalu sõnul on loomade haiguste diagnoosimine ja tervisliku olukorra hindamine oluliselt keerulisem kui inimeste puhul. Kalleid tomograafe ja muud kõrgtehnoloogilist aparatuuri loomaaial ei ole. Praegu püüavad arstid võimalikult palju lisainfot saada, et Bronto haigust täpsustada ning tema olukorda vähegi leevendada.

Juurdekasvu loomaaia elukatelt praegu oodata ei ole. Mingi imepisike lootus veel jääkaruga on, kuid tõenäoliselt jääb tollelgi paaril sel aastal pisipere tulemata. Asi on selles, et isane jääkaru saabus Tallinna loomaaeda alles aprillis, kui paaritumise aeg oli sisuliselt juba läbi.

«Karupoja kaal on sündides 300-500 grammi, nii et kolmesajakilose emase juures ei ole väliselt peaaegu midagi näha,» selgitas Kaal. «Seetõttu võib ju veel mingi õhkõrn lootus olla, et sealt midagi tuleb. Tavaliselt sünnivad jääkarupojad just praegusel ajal või veidi varem, mõnikord isegi novembri lõpus. Moskva loomaaias sündisid pojad juba kuu algul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles