Brasiilia lubas vähendada heitkoguseid 39 protsenti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia soovib ligi pool kavandatavast vähendamisest saada Amazonase vihmametsade maha raiumise aeglustamisega.
Brasiilia soovib ligi pool kavandatavast vähendamisest saada Amazonase vihmametsade maha raiumise aeglustamisega. Foto: AFP / Scanpix

Brasiilia teatas detsembris Kopenhaagenis toimuva kliimakonverentsi eel, et on nõus kasvuhoonegaaside emissiooni vabatahtlikult vähendama 36-39 protsendi võrra.


Brasiilia seatud eesmärki võib pidada positiivseks sammuks kokkuleppele jõudmise teel, sest Lõuna-Ameerika suurima riigi näol on tegemist maailma neljanda kasvuhoonegaaside õhkupaiskajaga, vahendas AFP.

Brasiilia keskkonnaministri Carlos Minci sõnul soovitakse eesmärk täita 2020. aastaks ja ligi pool kavandatavast vähendamisest saavutada Amazonase vihmametsade maha raiumise aeglustamisega.

Valitsuse spekulatsioonide kohaselt toodaks Brasiilia 2020. aastal 2,7 miljardit tonni kasvuhoonegaase, kui vähendamist ei toimuks, kuid selline prognoos põhineb keskmiselt kuueprotsendilisel majanduskasvul. Osad analüütikud peavad sellise majanduskasvu saavutamist aga küsitavaks.

Maailma riigid peaksid 7.-18. detsembrini vältaval kliimakonverentsil jõudma põhjaliku ja siduva kokkuleppeni, kuid analüütikute hinnangul leppeni siiski ei jõuta.

CO² emissiooni piirava rahvusvahelise kokkuleppe saavutamine on muutunud pakiliseks, sest 2012. aastal kaotab kehtivuse seni süsinikdioksiidi emissiooni piiranud Kyoto protokoll.

Viimane pandi kirja juba 1997. aastal, kuid jõustus alles kaheksa aastat hiljem. See näitab, kui raske on kliimaküsimustes rahvusvahelist ja ulatuslikku kokkulepet saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles