Taani kutsus liidrid ÜRO kliimakonverentsile

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kliimamuutustele tähelepanu juhtiv skulptuur Londonis.
Kliimamuutustele tähelepanu juhtiv skulptuur Londonis. Foto: AFP / Scanpix

Taani esitas 191 ÜRO liikmesriigi riigipeale ja valitsusjuhile ametliku kutse osaleda detsembris Kopenhaagenis toimuval kliimakonverentsil, kus püütakse jõuda kokkuleppele uues ülemaailmses kliimaleppes.


«Maailma kodanikud annavad meie ühistele pingutustele hinnangu 18. detsembril, kui konverents lõppeb,» kirjutas Taani peaminister Lars Loekke Rasmussen riigi- ja valitsusjuhtidele saadetud kutses, vahendas AFP.

Algul olid Kopenhaageni kõnelused mõeldud keskkonna- ja kliimaministrite kohtumisena, kuid möödunud nädalal teatasid mitmed riigijuhid, et soovivad kohtumisest osa võtta, vahendas AFP.

Maailma riigid peaksid 7.-18. detsembrini vältaval kliimakonverentsil jõudma põhjaliku ja siduva kokkuleppeni. Suure tõenäosusega rahvusvahelised läbirääkijad kliimamuutuste osas leppeni siiski ei jõua, kuid üksmeel üldises raamistikus on siiski võimalik.

CO² emissiooni piirava rahvusvahelise kokkuleppe saavutamine on muutunud pakiliseks, sest 2012. aastal kaotab kehtivuse seni süsinikdioksiidi emissiooni piiranud Kyoto protokoll.

Viimane pandi kirja juba 1997. aastal, kuid jõustus alles kaheksa aastat hiljem. See näitab, kui raske on kliimaküsimustes rahvusvahelist ja ulatuslikku kokkulepet saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles