Põhjapoolus võib sel suvel jääta jääda

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapooluse jääväljad
Põhjapooluse jääväljad Foto: AFP / Scanpix

Tänavu suvel võib juhtuda, et põhjapoolus on mõnda aega jäävaba, mis tähistab uut taset arktilise jääkatte sulamises seoses globaalse kliimasoojenemisega, teatas eile USA teadlane Mark Serreze.

«Suve lõpus ei pruugi põhjapoolusel jääd olla,» ütles AFP-le Colorados tegutseva riikliku lume- ja jääinfo keskuse teadlane Serreze. Sellele viitab tema sõnul asjaolu, et juba praegu on põhjapooluse alad kaetud väga õhukese jääkihiga, mis ähvardab suvel ära sulada.

Kui põhjapooluse jää tõepoolest kas või lühikeseks ajaks sel suvel kaob, on see väidetavalt esimene selline juhus inimkonna ajaloos.

Serreze hinnangul võib jäävaba põhjapoolust teatud mõttes sümboliks pidada, kuna see viitab järjekordselt keskkonnaalastele muutustele seoses kliima soojenemisega.

«Põhjapoolusel peaks olema jääd, aga suve lõpuks ei pruugi seda olla ning see ütleb, et midagi on valesti.» Teadlase sõnul ei pruugi 2030. aasta suveks Põhja-Jäämeres enam üldse jääd olla.

Põhjapooluse jää hakkab tavaliselt sulama juuni keskel ning jääkate muutub kõige õhemaks umbes septembri keskpaigas. Pärast seda algab taas külmumine, mis saavutab maksimumi märtsi keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles