Kliimamuutustel nii head kui halvad mõjud

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

ÜRO põllumajandus- ja toiduorganisatsiooni (FAO) piirkondlikul konverentsil Austrias linnas Innsbruckis oli kõne all kliimamuutusega toimetulek ning kohaliku toidu edendamine.

Konverentsil tõdeti, et eriti valusalt puudutavad kliimamuutused Euroopa lõunapoolsemaid maid, kus eelkõige annab tunda veepuudus. Põhja pool võimaldab aga kliimamuutustega kaasnev suurem soojus saada pigem suuremat saaki, samas ilmuvad välja mitmed võõrliigid ja seni piirkonnas tundmata kahjurid.

Kohaliku ehk traditsioonilise ja regionaalse toidu edendamisega tegelevad kõik Euroopa Liidu liikmesriigid. Näiteks Austrias on nn maitseelamuse programmi raames moodustatud üle saja miniregiooni, mis kõik pakuvad erilisel moel paikkonnale tüüpilist toitu.

Konkureerimaks hästi tuntud Vahemere toiduga tutvustas Eesti põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup Läänemere toidutee projekti.

Kantsler Ants Noot kohtus konverentsi käigus Ukraina aseministri Valentina Zavalevskaga, kellega lepiti kokku, et lähiajal täpsustatakse hiljuti põllumajandusministrite poolt sõlmitud raamleppe selle aasta tegevuskava.

Asekantsler Peeter Seestrandil oli kohtumine Gruusia põllumajandusministeeriumi välissuhete osakonna juhataja Tornike Mgaloblishviliga, mille käigus arutati võimalust sõlmida samalaadne lepe ka Gruusiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles