Riik võtab väike-konnakotka püsielupaigad kaitse alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-konnakotkas.
Väike-konnakotkas. Foto: Urmas Sellis

Keskkonnaministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, millega võetakse kaitse alla väike-konnakotkaste püsielupaigad.

Keskkonnaministri määruse eelnõu näeb ette esimeses etapis 15 väike-konnakotka püsielupaiga kaitse alla võtmise, kõik elupaigad on arvatud Natura 2000 võrgustikku. Samuti kehtestab eelnõu väike-konnakotkaste püsielupaikade kaitse-eeskirja.

Eelnõu kohaselt võetakse esimese etapis kaitse alla üks püsielupaik Ida-Virumaal, kaks Läänemaal, üks Lääne-Virumaal, kaks Põlvamaal, neli Raplmaal, üks Tartumaal, üks Valgamaal, üks Viljandimaal ja kaks Võrumaal.

MTÜ Kotkaklubi on soovitanud keskkonnaministeeriumil kaitse alla võtta 174 pesapaika. Eelnõu seletuskirja kohaselt on ülejäänud MTÜ Kotkaklubi ettepanekus nimetatud püsielupaigad kavas kaitse alla võtta teises etapis.

Väike-konnakotkas (Aquila pomarina) on I kategooria kaitsealune liik, keda kohtab Eestis kotkaliikidest kõige sagedamini. Hinnanguliselt pesitseb Eestis praegu 500-600 paari väike-konnakotkaid.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on väike-konnakotkaste jaoks peamisteks ohuteguriteks nii Euroopas kui ka Eestis pesapaikade hävimine, jahialade kadumine või nende kvaliteedi langus ning pesitsuse ajal häirimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles