Kõige enam sadas eile Pärnumaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tänahommikuse seisuga tuli kõige enam sademeid eile maha Pärnumaal, ka Tallinnas oli sadu nii tugev, et seda peetakse ohtlikuks ilmanähtuseks.

Pärnumaal sadas Koodu vaatlusposti andmetel ööpäevaga 53 millimeetrit vihma, palju sadas ka Sõrves - 51 mm.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain ütles, et kõige tugevamate sadude tsoon ulatus üle Läänemaa lõunapoolse osa kuni Harjumaani.

«Kui 12 tunni kohta tuleb 50 mm sademeid, on see ikka tugev sadu ja seda võib lugeda ohtlikuks ilmanähtuseks,» märkis ta. Merilaini sõnul ei ole see Eestimaa suvede puhul siiski ebatavaline. «Niisuguseid hoovihmasid on meil igal suvel, vahel ka mitu korda suve jooksul,» märkis sünoptik.

Harjumaal sadas kõige enam Harkus - seal oli täna hommikuse seisuga sadanud ööpäevaga 33 millimeetrit.

Tallinna linnatänavatel mitmeid uputusi põhjustanud eileõhtuse tugeva hoovihma täpset kogust ei saa täpsemalt hinnata, kuna Tallinna sademeid mõõdetaksegi Harku jaamas, kus oli suurem sadu kella 21ks lõppenud. Hommikul kella 7-8 vahel tuli eilsele lisaks veel umbes 5 millimeetrit vihma.

«See oli ilmselt sama suur ports nagu 2004. aasta suvel, kui samuti Tuukri tänaval uputas,» arvas Merilain. «Kui tunni jooksul sajab ikka vihma 30 mm ja rohkem, siis tekivad sellised uputused nagu eile,» märkis ta.

Uued vihmad tulemas

Merilaini sõnul näitab praegune satelliidipilt, et täna hakkab taevas Saaremaa ja Liivi lahe kohal selginema ning õhtul läheb ilm ka mandril paremaks.

«Öö on suhteliselt rahulik, natuke võib vihma tulla. Kuid kui homme päeval tuleb päike välja ja maad soojendab, tõuseb niiskus üles pilvedeks ning võib jälle äikest ja hoovihma tulla,» lisas ta. Tugevat vihma siiski ette näha ei ole, 12 tunni kohta peaks sademeid tulema alla 15 mm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles