Saaremaal leiti seni registreerimata rändrahn

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merise külavanem Enno Kolter loodab, et tema lapsepõlve mängude koht hiidkivi osutub vähemalt Mustjala valla suurimaks rändrahnuks.
Merise külavanem Enno Kolter loodab, et tema lapsepõlve mängude koht hiidkivi osutub vähemalt Mustjala valla suurimaks rändrahnuks. Foto: Sander Ilvest/ Saarte Hääl

Saaremaa Mustjala vallavanem Kalle Kolter teavitas keskkonnaametit, et Mustjala vallas Merise külas asub kivi, mille suurus on üllatav, kuid mis ei kajastu üheski ametkondlikus allikas.

Külast poole kilomeetri kaugusel metsas asuva kivi kõrgus on hinnanguliselt 4,75 meetrit ja ümbermõõt 22 meetrit, kirjutab Saarte Hääl. 

Kolter soovib, et keskkonnaamet uuriks Merise küla kivi ja kujundaks selle kohta omapoolse arvamuse. Vallavanem on kindel, et see teema pakub laialdasemat huvi loodussõpradele nii lähedalt kui ka kaugemalt.

Kivi mõõtmisandmed pärinevad umbes kümne aasta tagusest ajast, kui ta üritas rahnule tähelepanu tõmmata. Siis tehtud tööl mingit ametlikku tulemust ei olnud.

Keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni kaitse planeerimise spetsialist Kadri Paomees ütles eile, et keskkonnaamet Merise küla rändrahnust varemalt teadlik ei olnud. «Kindlasti võtame info teadmiseks ja kaalume edaspidi selle rändrahnu kaitse alla võtmist,» lubas Paomees.

Kui kivi ei võeta riikliku kaitse alla, siis on kohalikul omavalitsusel võimalus võtta rändrahn kaitse alla kohaliku omavalitsuse tasandil.

Mustjala valla seni suurim rändrahn on keskkonnaregistri andmetel Võhma külas asuv Türiseniidi kivi, millel kõrgust neli meetrit ja ümbermõõt 21,2 meetrit.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles